Производител на електронни цигари отива на съд в САЩ

Генералният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс подаде в съда иск срещу „JUUL Labs“, американски производител на електронни цигари и вайпинг продукти, за подвеждащи маркетингови практики.

"Заведох дело срещу „JUUL“. Компанията използва измамни маркетингови практики, насочени към непълнолетни и заблуждава потребителите за безвредността на техните продукти и никотиновото им съдържание. Те застрашават здравето на много нюйоркчани и ние няма да се примирим с това", съобщава в официалния си акаунт в Туитър главният прокурор, съобщи Канал 3.

Според нейното изявление, рекламата на „JUUL“ "насърчава епидемията на вайпинг сред младите хора в щата Ню Йорк", а също така "подвежда потребителите, защото не предупреждава, че техните продукти съдържат никотин и ги представя като по-безопасна алтернатива на обикновените цигари."

Във вторник с подобен иск срещу същата компания се обърнаха властите в Калифорния. Според главния прокурор на щата Ксавие Бесера делото е заведено "във връзка със създаването на условия за възникване на криза в здравеопазването". Според него „JUUL“ и индустрията за електронни цигари „въвличат деца във вайпинг мрежи“ и властите възнамеряват да привлекат към отговорност всички други компании, които по този начин провокират криза в системата на здравеопазването.

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC), Администрацията по храните и лекарствата (FDA) и няколко щатски прокурори в момента разследват рекламната политика на въпросната компания и смесите за тютюнопушене.

Американските власти търсят начини да се справят с епидемията от белодробни заболявания, свързани с вейпинга. По последни данни са загинали 39 души, а повече от 2 000 са с увреждания на белите дробове. В по-голямата част от случаите става въпрос за използване на смеси с марихуана или витамини, но електронните цигари също са под подозрение. Освен това употребата на електронни цигари нараства бързо сред подрастващите - според последните данни, до 28% от гимназистите използват тези цигари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят