Прокуратурата атакува сделката за имота на бул. "България", на който НИКМИ иска да строи небостъргач

В изпълнение на законоустановените си правомощия за упражняване надзор за законност върху дейността на държавните органи и органите на местно самоуправление Софийска градска прокуратура (СГП) внесе протест в Административен съд София - град (АССГ) против решение № 799 по протокол № 91/26.10.2006 г., съобщиха от държавното обвинение.

С атакувания акт е била извършена замяна на реални части в имот – частна общинска собственост, намиращ се на кръстовището на бул. „България“ и бул. „Иван Евст. Гешов“ с обща площ 3060 кв. м., с имот на фирма „НИКМИ“ АД с обща площ от 374 кв. м.

В хода на извършената от СГП проверка е установено, че при постановяване на решението си Столичния общински съвет (СОС) е допуснал съществени нарушения на административнопроизводствените правила по издаване на решението си, както и нарушения на материалния закон – ЗОС, ЗС и ППЗДС.

При постановяване на решението не са спазени изискванията за управление и разпореждане с общинско имущество; не са спазени нормативните изисквания по прекратяване на съсобствеността върху имот; не е проведен търг за него; пренебрегнато е наличието на спор за материалното право на собственост върху парцела, което е било пречка за извършване на замяната.

Поради констатираните множество нарушения СГП, в изпълнение на възложените й с Конституцията и законите правомощия, свързани с гарантиране върховенството на закона в Република България, поиска от съда прогласяване нищожността на решение № 799 по протокол № 91/26.10.2006г. на СОС, с което е била извършена замяна на реални части в имот – частна общинска собственост с имот – собственост на фирма „НИКМИ“ АД.

През септември м.г. столичният общински съвет прекрати градоустройствената процедура за строеж на небостъргач в “Стрелбище”. Общинските съветници единодушно решиха да поставят нова пречка пред намеренията на строителната фирма НИКМИ да издигне над 40 етажна сграда до кръстовището на булевардите “България” и “Петко Тодоров”.

Плановете за небостъргачът предизвикаха редица протести на живущите в района.

Общия устройствен план от 2009 г. гласи, че теренът е предназначен за зелена площ. Инвеститорът е обжалвал решението и Върховният административен съд разрешава строителството на високата сграда.

Главният архитект на София Здравко Здравков обаче отказва да допусне градежа на небостъргача и заради това търпи солени глоби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България