Прокуратурата влезе в КЕВР (ФАКСИМИЛЕ, ОБЗОР)

Досъдебното производство се води по четири основни теми

Проверяват за длъжностни престъп­ления членове на регулатора от 2011 г. насам

Прокуратурата влезе вчера в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и сложи под лупа няколко състава на енергийния регулатор. Това съобщи вчера за “Труд” заместник главният прокурор Борислав Сарафов.

Той уточни, че членовете на КЕВР от 2011 г. насам се разследват по сигнал за престъпления по служба.

От 2009 г. до 2013 г. председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е Ангел Семерджиев. А оттогава насам шефовете на ДКЕВР се смениха шест пъти, след като той бе предсрочно бе освободен. След него на поста се изредиха Юлиана Иванова, Евгения Харитонова, Анжела Тонева, Боян Боев, Светла Тодорова и сегашният председател на регулатора Иван Иванов.

Досъдебното производство се води все още срещу неизвестен извършител по четири основни теми. Първата е бездействие по жалба срещу “Булгаргаз”, довело до дело пред Европейската комисия, втората е липса на контрол над инвестициите на газоразпределителните дружества, третата е вливания на дружества в “Овергаз мрежи” и четвъртата е необоснованост в рязкото повишение на цените на газа.

Делото е образувано по сигнал, изпратен до главния прокурор Сотир Цацаров, от 16 януари 2017 г., стана ясно вчера. Според държавните обвинители той е бил изпратен и до Бойко Борисов (действащ премиер тогава), Цецка Цачева (по онова време председател на Народното събрание), Румяна Бъчварова (министър на вътрешните работи) и Димитър Георгиев (все още председател на ДАНС).

“До настоящия момент на прокуратурата не са известни предприетите от тях действия”, пише в официално съобщение на пресслужбата на държавното обвинение. Оттам отказаха да уточнят кой е подателят на сигнала.

Проверка на “Труд” показа, че вероятно става дума за сигнал от същата дата, огласен от БГНЕС неотдавна (виж карето).

В него се казва, че шефът на “Овергаз инк” Сашо Дончев създава рискове за доставките на природен газ и цели да дестабилизира пазара, като изпраща жалба до Европейската комисия (ЕК) за злоупотреба с господстващо положение от страна на “Булгаргаз”, “Български енергиен холдинг” и “Булгартрансгаз”.

Еврокомисията стартира дело срещу трите дружества по тази жалба. Прокурорите, атакували КЕВР вчера, ще изясняват преди всичко този казус.

От Върховната касационна прокуратура съобщиха, че във връзка със сигнала се събират доказателства за бездействие на членове на КЕВР, което е дало повод за образуване на производство пред ЕК. Проблемът е, че това производство може да бъде последвано от големи парични санкции и до “разстройване на енергийната система на държавата”, коментират от българското държавно обвинение.

Преди да се обърне към ЕК, Сашо Дончев се жали на тогавашната ДКЕВР, че на представляваното от него дружество не е даден достъп до газопреносната система и до хранилището в “Чирен”. “Въпреки че комисията е била сезирана надлежно, членовете й не са се произнесли в законния двумесечен срок и не са излезли с решение”, констатират прокурорите. Според тях “от бездействието на длъжностни лица от ДКЕВР, които заемат отговорно служебно положение, може да настъпят немаловажни вредни последици”.

По втората тема агенти на ДАНС и следователи изясняват дали членовете на КЕВР са изпълнявали задълженията си да контролират газоразпределителните дружества и дали наистина са направили инвестициите, които са заявили пред енергийнния регулатор, който ги е одобрил. “Реалните инвестиции в газоразпределителните мрежи имат пряко отношение върху цената на газа за крайните потребители”, заключават обвинителите.

Третата тема, разглеждана от разследващите, е за вливанията на дружества в “Овергаз мрежи” АД през март 2015 г. Известно е, че сделките минават за одобрение през КЕВР, но ще се изяснява дали “действията на регулатора в тази насока не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газта”.

Четвъртата, но първа по значение тема: последното увеличение на цените на газа, водата и парното. По нея прокуратурата проверява извършени ли са длъжностни престъпления.

“Въпросът тук е има ли сериозна и обективна обоснованост на цените от страна на големите енергийни доставчици”, обясниха обвинителите. Както писа “Труд”, те вече протестираха решенията на КВЕР за поскъпването на газа и водата в столицата на България.

Сигналът от 16.01.2017 г.

В подадения до държавните институции сигнал се казва:

“В Европейската комисия срещу “Български енергиен холдинг” ЕАД, “Булгаргаз” ЕАД и “Булгартрансгаз” ЕАД е образувано дело СОМР/В-1/АТ.39849-ВЕН Gas за злоупотреба с господстващо положение. В сигнала е посочено, че е налице отказан достъп до капацитет на входно-изходни точки и ПГХ “Чирен”.

Така образуваното дело създава рискове за доставките на природен газ и дестабилизиране на газовия пазар в страната, както и застрашава финансово-икономическата сигурност на енергийните дружества, по отношение на които е образувана посочената по-горе процедура. Делото би следвало да приключи в началото на 2017 г. с осъдителна присъда, налагане на финансова санкция в размер около 200 млн. евро.”

Заключението на подателя на сигнала до българските власти е, че: “Съобразно изложеното до момента би могло да се направи извод, че с действията си Сашо Дончев създава условия за умишлено разстройване функциите на единственото лицензирано дружество за обществена доставка на природен газ - “Булгартрансгаз” ЕАД, дейността на независимия преносен газов оператор - “Булгартрансгаз” ЕАД, както и на отделни стопански предприятия и защитени потребители на природен газ.”

Позиция на БЪЛГАРСКАТА СТОПАНСКА КАМАРА:

Не сме упълномощавали Сашо Дончев

за среща с главния прокурор

Това е опит за отвличане на вниманието от по-важни

„Управителният съвет на Българската стопанска камара (БСК) не е упълномощавал своя председател Сашо Дончев да се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров.” Това се казва в позиция на УС на БСК, изпратена до медиите. Разразилия се скандал УС на БСК възприема като опит за отвличане на общественото внимание от много по-значими теми и проблеми.

От БСК поясняват, че ако такава среща е инициирана, тя трябва да се проведе в сградата на БСК или на Главната прокуратура на РБ и на резултатите от нея да се даде необходимата публичност съгласно утвърдения ред.

„Имаме пълното основание да смятаме, че г-н Сашо Дончев не е искал лична среща с главния прокурор, още по-малко в качеството си на председател на УС на БСК”, се казва в позицията на работодателската организация.

В този смисъл замесването на БСК в контекст на задкулисие, политическо инженерство и вмешателство в работата на държавните институции е некоректно, манипулативно и не отговаря на обективната истина, пише още в позицията на БСК.

Министерство на енергетиката:

Ние и държавни дружества не сме пускали сигнали

Нито Министерството на енергетиката, нито някое от българските държавни енергийни дружества са подавали сигнали до прокуратурата или други държавни институции, заяви пред “Труд” говорителят на енергийното министерство Весела Ванева.

Българският енергиен холдинг, “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз” също не са подавали подобни сигнали до прокуратурата или до друга институция.

От министерството обявиха, че няма да пускат официално съобщение по случая.

Безхаберие

Дирекция „Природен газ“ в КЕВР без шеф няколко години

Поне от 2015 г. дирекция „Природен газ” в КЕВР е без директор”, заяви пред „Труд” говорителят на Комисията за енергийно и водно регулиране Георги Спасов, който работи в регулатора от 2015 г.

Оттогава допреди месец в дирекцията е имало само началници на различните отдели в нея.

Едва преди няколко седмици за изпълняващ длъжността директор на дирекцията е назначена Агапина Иванова, която преди това е била началник на отдел „Контрол” в дирекция „Природен газ”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България