Прокуратурата внесе обвинителен акт в съда срещу собствениците на тютюневия склад на ул. „Одрин” 8 в Пловдив заради незаконното му разрушаване

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в понеделник обвинителен акт спрямо собствениците на тютюневия склад на ул. „Одрин” 8 Георги Бранеков и Александър Николич заради незаконното разрушаване на сградата.  37-годишният Бранеков е обвинен за това, че в периода от 20 декември 2013 г. до 9 февруари 2016 г. като представител и от 15 юли 2015 г. като управител на фирма „Одрин 8“ ЕООД-Пловдив при условията на продължавано престъпление в съучастие с Александър Николич като подбудител е организирал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство – групов паметник на културата – Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“ .

Според държавното обвинение тютюневият склад на ул. “Одрин” притежава и понастоящем статут на единична недвижима културна ценност, а Георги Бранеков е знаел, че нарушава разпоредбите на Закона за културното наследство и е извършил престъпление по чл.277а ал.6 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс. Георги Бранеков е предаден на съд и за това, че на 19 ноември 2010 г. в Пловдив като упълномощен представител на фирма „Одрин 8“ ЕООД в съучастие с Александър Николич като подбудител съзнателно се е ползвал от преправен официален документ – удостоверение, издадено от Министерството на културата, Национален институт за недвижимо културно наследство, като преправката е била, че  сградата на ул. „Одрин“№8, квартал 165, планоснимачен №610 в Пловдив не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство и че е „извън охранителната зона“ на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад“ на ул. „Одрин“ в гр. Пловдив – престъпление по чл. 316 във връзка с чл.308 ал.1 във връзка с чл.20 ал.2 в ъв връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Окръжна прокуратура-Пловдив предаде на съд и 46-годишният Александър Николич, който има и български, и сръбски паспорт.  Повдигнатите срещу Николич обвинения са общо четири.

По делото са призовани 34 свидетели, извършени са строително-техническа, компютърна и графологична експертизи, приложени са протоколи за претърсвания и изземвания, справки за фирми, копия от документи и др.  Установено е, че на мястото на разрушената сграда е било предвидено изграждане на многоетажен хотел с подземни паркинги и гаражи, както и други обслужващи сгради.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право