Прокуратурата в Италия разследва Матео Салвини заради служебни полети

Матео Салвини

Лидерът на дясната партия "Лига" Матео Салвини е обект на криминално разследване от прокуратурата на Рим по подозрения, че неуместно е използвал служебни полети, пише БГНЕС.

Прокурор в Рим е изпратил документи в трибунал, натоварен с мониторинга на публичните финанси, свързани с 35 полета, които Салвини предприел, докато беше вицепремиерът и министър на вътрешните работи, според в. „Кориере дела Сера“.

Прокурорът иска съдът да определи дали полетите със самолети и с хеликоптери на полицията и пожарникарите представляват злоупотреба със служебно положение.

Според неотдавнашно разследване на в. „Ла Република“, Салвини често е планирал официални служебни пътувания в Италия точно преди или след митинги за Лигата.

“Нямам търпение да изляза пред съдилищата”, каза Салвини, когато беше попитан на пресконференция в четвъртък. В Туитър той написа: “Колкото повече сме атакувани, толкова повече се движим напред, с усмивка на устните ни.”

Съдът счете полетите за незаконни, тъй като италианският закон предвижда полицията и противопожарните самолети да се използват изключително за институционална употреба, а не от държавните министри.

Само петимата най-високопоставени държавници – президентът, двамата председатели на двете камери на парламента, премиерът и ръководителят на конституционния съд – имат законно право да използват такива самолети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа