Прокуратурата в Павликени иска постоянен арест за двама телефонни измамници

Районна прокуратура – Павликени в четвъртък внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“ по отношение на двама мъже от гр. Ветово извършили опит за телефонна измама на възрастно семейство.

Прокуратурата е привлякла Петър Г./на 43 години/ и Димитър З. / на 41 години/ в качеството на обвиняеми за това, че на 19 септември в Павликени, представяйки се за длъжностни лица – разследващ полицай и полицейски служител опитали да измамят възрастно семейство. Мошениците заявили, че ще съдействат на внука им да избегне наказателна отговорност и че съдействат на полицията за залавяне на телефонни измамници и с това да им причинят имотна вреда в размер на 2000 лева. Потърпевшите обаче алармирали полицията и извършителите били спипани след като им бил подготвен капан.

В хода на разследването са разпитани свидетели, приобщени са веществени доказателства, извършени са огледи , претърсване и изземване. Установени са извършителите и с постановление на районен прокурор са задържани за срок от 72 часа, с цел довеждането му пред съд за определяне на мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Районна прокуратура – Павликени внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“ на двамата извършили с мотивите, че от събраните по делото доказателствата може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. За това деяние закона предвижда наказание лишаване от свобода до 10 години, като съдът може да постанови конфискация до една втора на имуществото на виновния. Налице е реална опасност двамата извършители да се укрият или да извършат друго престъпление, с оглед обстоятелството, че деянието е извършено при условията на опасен рецидив. И двамата са със сериозни съдебни досиета - Петър Г. има 13 осъждания за измами и кражби, а Димитър З. – 28 осъждания за измами и кражби.

Предстои съдът да се произнесе по искането на прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони