Сотир Цацаров: Пловдивската прокуратура поема случая с убийството във Виноградец

Шефът на Районна прокуратура-Пазарджик признал, че е приятел с притежателя на пистолета Лазар Влайков

На местопрестъплението в ресторант „Градина” били открити 126 гилзи от различни оръжия

Убийството в пазарджишкото село Виноградец ще се поеме от Окръжна прокуратура-Пловдив веднага след приключване на най-неотложните разследващи действия по случая със смъртта на 47-годишния собственик на ресторант „Градина” Наско Тонкев, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в Пазарджик, където пристигна в понеделник по обяд. „Това се налага, за да се избегнат всякакви съмнения в пристрастност, след като обществено достояние станаха твърдения на свидетели от нощта на инцидента за близки отношения между шефа на Районна прокуратура-Пазарджик Георги Кацаров и Лазар Влайков, притежателя на пистолета, с който е извършено убийството.

Самият Кацаров днес потвърди пред мен за добри лични отношение с Влайков. Ето защо, за да се избегнат всякакви съмнения за пристрастност на държавното обвинение, разследването по-нататък ще се извършва от Пловдивската Окръжна прокуратура”, заяви Сотир Цацаров. Още във вторник като свидетел по делото ще бъде разпитан районният прокурор Георги Кацаров. В разговор с главния прокурор Кацаров категорично отрекъл да е разговарял във фаталната нощ на 31 август срещу 1 септември с Лазар Влайков и декларирал пред Сотир Цацаров, че последният му контакт с изключения от ПП ГЕРБ председател на Общинския съвет в Септември е отпреди около месец. Дали шефът на Районна прокуратура-Пазарджик казва истината, ще се разбере след обстоен преглед и анализ на разпечатките на телефонните разговори на Лазар Влайков и останалите участници в нощната веселба във Виноградец.

В понеделник по обяд са пристигнали разпечатките на голяма част от тях, но разследващите не са имали физическа възможност да ги прегледат всичките преди посещението на главния прокурор Сотир Цацаров. От думите на Цацаров и на шефа на Окръжна прокуратура-Пазарджик Васил Малинов стана ясно, че резултатите от взетите натривки от ръцете на 6-годишния Юри Влайков, чичо му Лазар Влайков, баща му Кирил Влайков и останалите присъствали на рождения ден на детето, ще бъдат готови до няколко дни и тогава ще се разбере кой от тях е участвал в масовата пукотевица. От държавното разследване съобщиха, че на мястото на веселбата в ресторант „Градина” са открити общо 126 гилзи от различни оръжия, макар че дъщерята на убития Наско Тонкев Деница заяви, че жената и детето на Лазар Влайков събирали след стрелбата гилзите от неговия пистолет „Глок”.

Той бил закупен часове по-рано от шефа на местния парламент в Септември и Лазар Влайков решил да се похвали с новата си придобивка пред приятели и роднини, след като компанията погълнала солидно количество алкохол.  Освен резултатите от натривките и балистичната експертиза разследващите чакат и тези от ДНК-експертизата, която е възложена на водеща частна лаборатория с цел получаване на максимално точни резултати във възможно най-кратък срок. „Ще се възложи и една по-особена комплексна експертиза, която да определи дали е възможно 6-годишно дете да произведе изстрел с въпросното оръжие – пистолет „Глок”, собственост на Лазар Влайков”, допълни главният прокурор Сотир Цацаров.

Той лично силно се съмнявал, че толкова малко момче е способно да стреля с такова оръжие, като се има предвид вида на предпазителя на пистолетите от марката „Глок”. Малкият Юри Влайков ще бъде разпитан в петък в т.нар. „Синя стая” в Пазарджик при спазване на всички изисквания и в присъствието на психолози. Досега детето не е било разпитвано, тъй като разследващите го чакали да се успокои след инцидента, след който започнало да заекна от уплах от случилото се. До поемането на случая от Окръжна прокуратура-Пловдив разследването ще се води лично от шефа на Пазарджишката Окръжна прокуратура Васил Малинов.

По време на посещението си в Пазарджик главният прокурор Сотир Цацаров съобщи още, че ще бъдат прегледани и двете прекратени производства срещу Лазар Влайков от 2008 и 2012 година, които касаят пребит син на общински съветник от ОбС-Септември и наръган с нож мъж от Пазарджик след конфликтна ситуация на пътя между два автомобила. След въпросните случаи Лазар Влайков се е измъкнал чист като „моминска сълза”, като в единия случай нямало доказателства, а за другия разследващите преценили, че е наръгал няколко пъти с нож опонента си при  неизбежна самоотбрана, след като бил нападнат с дървен кол.

До понеделник на обяд Лазар Влайков не беше подал оставка като председател на Общинския съвет в Септември и не бе депозирал молба за напускане на местния парламент, както бе посъветват от Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ, която го изключи от партийните редици още в събота. Мобилният телефон на Влайков е изключен, а двата му служебни телефона  в Общинския съвет в Септември даваха свободно през целия ден и никой не отговаряше.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България