Прокуратурата в Търново разпореди: Проверка на таксиджиите за съдимост на 6 месеца

По предложение на Районната прокуратура във Велико Търново проверяват таксиметровите шофьори на всеки 6 месеца за съдимост. С контрола дали водачите имат криминални прояви и дали са осъждани е ангажирана Регионалната Дирекция Автомобилна администрация.

Мерките са въведени след като по инициатива на прокурора от Районната прокуратура Таня Катрева била променена действащата Наредба 34 от 1999 г, в която до скоро не било предвидено правно основание за отнемане на регистрацията на таксиджиите. Затова и никой не е следил дали водачите имат криминално досие.

"Направи ми впечатление, че таксита се управляват от хора, които са наши "клиенти". Били обект на разследвания и дори са изправяни пред съда", сподели Таня Катрева. Младата прокурарка се самосезирала по Закона за надзора за законност и разпоредила проверка на съдимостта към момента на регистрация на всичките над 400 таксиметрови шофьори, които работят натериторията на Община Велико Търново.

"Оказа се, че четирима са получили присъди за различни закононарушения. Имаше извършители на документни престъпления, кражби, уравление на МПС след употребана алкохол, съдени за огнестрелно оръжие, наркотици и дори блудства. Излезе на яве, че с регистрация да извършват транспортна дейност са се сдобили чрез неистински свидетелства за съдимост", съобщи още Катрева.

Така се стигнало до отнемане на регистрацията им като таксиметрови водачи. Те обжалвали пред Административния съд, но магистратите отхвърлили жалбите им като неоснователни.

Това обаче не е единствения случай, по който държавните обвинители от старата столица са упражнили правомощията си. "Една от основните функции на прокуратурата е да извършва контрол върху административните актове и работата на органите на местната власт. Това са наредби, приети от общинските съвети, в който  се създават допълнителни административни  пречки и тежести на гражданите при използване на различни административни услуги. При констатиране на такива  нарушения сезираме общинските управи и ги приканваме да отстранят нередностите", обясни прокурор Весела Кърчева от Районната прокуратура във Велико Търново.

Държавните обвинители от Великотърновска област са внесли в Административния съд множество протести срещу незаконни разпоредби и по тях са образувани и са на ход общо 19 дела.

Само преди месец Административният съд във Велико Търново отмени като незаконосъобразни въведени такси за разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства в Елена. Тарифите са били заложени в Наредба 132 от 29 декември 2014 г, приета с решение на Общинския съвет в балканското градче.

Таксите обаче са отхвърлени от съда след като били атакувани от Районната прокуратура. По протестта на държавното обвинение било образувано дело, на което местният парламент като ответник по жалбата, не е взел становище.

С решение от 14 октомври Административният съд е постановил, че отменя въведения депозит от 20 лв, както и таксите от 110 лв на кв.м. за възстановяване на асфалтова настилка, 40 лв на кв.м. за възстановяване на тротоар от базалтови плочи, 25 лв на кв.м. за бетонови бордюри, 20 лв на кв.м. за зелени площи.

"Такива такси имаше фиксирани и от Общинския съвет във Велико Търново, но след нашата намеса бяха премахнати. Заехме се и с друго решение на общинарите в старата столица за размера на таксите в детските градини, от което не ставаше ясно как се формират сумите. Атакувахме и наложените такси, които трябваше да внасят родителите на деца в предучилищна възраст, тъй като предучилищната подготовка е задължителна и не се предвижда от закона да е платена", коментира прокурор Катрева.

"От хората се искат пари освен за разкопаване на  тротоари, но и за представяне на  документи, за които трябва да бъдат направени допълнителни разходи и да бъде загубено време. Установихме случаи, при които хората са принудени да вадят документи, които реално не се изискват по закон, нито пък е нужна нотариална заверка на подписа в тях", разяснява Весела Кърчева.

Районната прокуратура в болярския град протестирала текст от Наредбата за търговската дейност и преместваемите съоръжения на територията на общината. Практиката показва, че веднага след получаване на призовките за  насрочените дела, почти всички общински съвети по места предприемат действия за отмяна и корекция на тези незаконосъобразни разпоредби, чрез които са затормозявали гражданите.

По реда на надзора, обвинителите се натъкнали на противоречия със Закона за закрила на детето като установили, че се налагат санкции на родители, които са различни от законово регламентираните.

Като постижение в работата си по надзора за законност, великотърновските прокурори отчитат и наложените екстремни действия при разследването на дървената мафия.

"Разпоредили сме на Регионалната дирекция на горите при констатиране на незаконна сеч, незабавно да уведомяват полицията и прокуратурата. Така ще може веднага да се правят огледи и да се издирват нарушителите. Практиката преди беше горските да сигнализират много след като са засекли посегателство. След 6 месеца обаче всички следи са заличени и извършителите не могат да бъдат разкрити, нито деянията доказани", споделя прокурор Таня Катрева.

Тя добавя, че редовно се правят проверки на лицата, водещи скитнически начин на живот. Издирването на клошари и просяци става със съдействието на кметствата. Следващата стъпка е разговори с техни роднини, които да ги приютят или се търсят начини за настаняването им в социални домове.

"Обикновенно изпращаме тези лица в специализирани заведения във Варна за временно пребиваване. Те обаче малко след като бъдат подслонени, самоволно напускат и се връщат към стария си начин на живот на улицата", изтъква прокурор Весела Кърчева.

Напоследък прокуратурата във Велико Търново разследва серия от измами с търговия по интернет. Зачестили са и случаите на завлечени с крупни суми за разваляне на черни магии. Обвинителите работят и по разкриването на мошенически схеми за прехвърляне и препродаване на чужди земи с фалшиви декларации за наследници.

"Собствениците на ниви, които обикновенно са възрастни хора, се оказват без имотите си след като подписват документи на юнашко доверие", предупреждават прокурорите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право