Прокуратурата замълча по казуса „Джи Пи Груп“

Делото е отпреди един месец

В момента на повдигането на обвиненията са предоставени 1000 страници с обяснения за законния произход на парите, твърдят от компанията

След като в сряда от Специализираната прокуратурата обявиха, че са повдигнати обвинения на двама души по казуса “Джи Пи Груп”, днес от държавното обвинение отказаха да дадат каквато и да е допълнителна информация. На “Труд” бе отказан и коментар на заявеното още същия ден в официалната позиция на компанията.

Според официалното съобщение на прокуратурата двете обвинения на хората, чиито имена не се посочват, са за това, че от началото на 2014 г. до 7 октомври 2018 г. двамата са се сговорили да извършат данъчни и финансови престъпления с цел имотна облага в особено големи размери. На единия от тях е повдигнато и обвинение за пране на пари.

Досъдебното производство е образувано след пресичането на опит на съдружник в “Джи Пи Груп” да нареди 14 млн. евро по банкова сметка в чужбина.

Сумата е запорирана от прокуратурата и за случая съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на 15 октомври. В сряда от спецпрокуратурата обявиха, че въпросната сума е акумулирана от различни банкови сметки в лична сметка на съдружника в “Джи Пи Груп”, който наредил превеждането им в друга негова лична сметка в чужбина.

“Извършването на финансови и банкови операции е обичайна дейност, която не съдържа никакви елементи на престъпление”, обявиха от “Джи Пи Груп”. От компанията още преди месец са заявили пред прокуратурата желанието си за пълно съдействие на разследването, но до момента не са потърсени за официална информация.

“В подкрепа на горното твърдение в момента на повдигането на обвиненията на прокуратурата са предоставени повече от 1000 страници доказателствен материал за законния произход на средствата”, пише още в съобщението на “Джи Пи Груп”, според което прокуратурата до момента по случая не е представила никакви доказателства съобразно изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право