Прокуратурата: Има още две разследвания срещу Спас Василев

Ще бъдат взети всички необходими мерки, за да не се укрие, уверяват от СРП

Във връзка с изнесена в една от националните телевизии информация, касаеща наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от седем месеца, на , добил известност в социалните мрежи с името „Александър Николов“, за извършена от него измама, Софийска районна прокуратура внесе следните уточнения:

Описаното по-горе наказание е наложено на Василев за това, че: с цел да набави за себе си имотна облага, в периода от 20.11.2011 г. до 09.10.2012 г., в гр. Гренобъл, Франция и в гр. София, възбудил и поддържал заблуждение у Б. и Р., че ще им осигури изгодни пакети самолетни билети, с което им причинил имотна вреда в общ размер на 1986, 20 лева. Причинената вреда в цитирания размер е възстановена на пострадалите /Б. и Р. / в проведеното на 12.04.2018 г. съдебно заседание.

Към момента в Софийска районна прокуратура са налице още две досъдебни производства за измами срещу Спас Димитров Василев, разследването по които не е приключило.

Първото касае това, че през месеците септември-октомври 2010 г., въвел в заблуждение Й., че като служител на летище София може да уреди изгодна екскурзия за десет души до гр. Милано, Италия, в резултат на което причинил имотна вреда в общ размер на 1900 лева.

Второто наказателно производство се отнася до въвеждането в заблуждение в периода от 01.01.2017 г. до 30.08.2017 г. на множество граждани, с използването на Facebook профил под името Александър Николов и поддържано посредством комуникация по интернет – чрез фейсбук, електронна поща и др. Към това производство са присъединени и материали, изпратени по компетентност от РП – Варна, касаещи действия на Василев в периода от месец февруари до месец август 2012 г., когато в гр. Варна, при условията на продължавано престъпление, с цел набавяне на имотна облага е възбудено и поддържано заблуждение у петдесет лица, като общият размер на причинената им имотна вреда е около 30 000 английски лири (паунда).

По цитираните досъдебни производства ще бъдат взети всички необходими и предвидени в закона мерки на процесуална принуда, които ще препятстват евентуалното укриване от страна на Василев, след като последният изтърпи наказанието си. В тази насока не се изключва и възможността СРП да депозира ново искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, по отношение на Василев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право