Прокуратурата иска ДАНС да отнеме достъпа до информация на член на Бюрото за контрол на СРС

Софийската градска прокуратура предложи председателят на ДАНС да отнеме достъпа до класифицирана информация на член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, съобщиха от държавното обвинение.

Поводът е сигнал, че служителят се е срещал с обвиняем магистрат и от негово име е подавал документи.

На 23.05.2017 г. в Софийска градска прокуратура – СЗ „Антикорупция”, е постъпил сигнал от Държавна агенция „Национална сигурност”, с информация за установени нарушения на служебните задължения от страна на член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства /НБКСРС/. На 02.06.2017 г. на ДАНС е възложена допълнителна проверка по сигнала. След приключването й, днес преписката е решена по същество от прокурор от СГП.

Съгласно ЗСРС, Националното бюро уведомява гражданите, когато спрямо тях са били използвани неправомерно специални разузнавателни средства. Всеки гражданин може за подаде заявление за проверка и да бъде уведомен за резултата от нея. При осъществяване на такава дейност са установени случаи, при които член на НБКСРС контактува с подателите на заявления /вкл. обвиняеми или подсъдими/, съветва ги относно съдържанието на тези заявления /жалби/, а дори и лично изготвя такива заявления или нарежда това на служител от администрацията на Бюрото.

Установено е, че обвиняем магистрат провел лична среща в заведение с въпросния член на НБКСРС, непосредствено след което посетил сградата на Бюрото, където заявлението му за проверка било прието не по установения ред /по указание на члена на националното бюро то било изготвено от административния секретар на НБКСРС, в служебния й кабинет и на служебния й компютър/.

Заявление от подсъдим, с когото членът на Бюрото е в близки отношения, е изготвено и входирано по същия начин /на служебния компютър на административния секретар/.

Членът на НБ провеждал разговори с обвиняем магистрат, в хода на които подробно обяснявал процедурата по подаване на заявление за проверка и възможните официални отговори на Бюрото, както и изводите, които следват за обвиняемия от тях.

След среща на члена на НБКСРС с лице, спрямо което са били прилагани СРС, то подало заявление за проверка. Тя била осъществена от въпросния член на Бюрото.

Обвиняем магистрат бил заведен в НБКСРС лично от този член, за да подаде заявление.

Съгласно разпоредбите на ЗЗКИ, разрешение за достъп до класифицирана информация се издава на лице, което е „надеждно” от гледна точка на сигурността. Описаните случаи, установени при проверките на ДАНС, сочат на нарушения на „установения обществен ред” /по смисъла на ЗЗКИ/ от страна на този член на НБКСРС и представляват основание за „ненадежност” от гледна точка на сигурността и опазване на тайната.

По тази причина, наблюдаващият прокурор е предложил на председателя на ДАНС да предприеме действия по преценка и произнасяне относно надеждността на този член на НБКСРС, с оглед разпоредбите на ЗЗКИ – преценка за отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация. Наличието на такова разрешение е изискване за заемане на длъжността член на Националното бюро, а липсата му е предпоставка за предсрочно прекратяване на мандата от Народното събрание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България