Прокуратурата иска ефективна присъда за шофьора, който прегази кмета на село Кочово

Окръжната прокуратура в Шумен настоява за ефективна присъда за 19-годишният Тони Б., причинил смърт в пътно-транспортно произшествие след употреба на алкохол 1,38 промила и нарушени правила за движение. Обвинението е протестирало произнесеното условно наказание от Окръжния съд в Шумен. Както "Труд" писа, магистратите наложиха 3 г. затвор с 5-годишен изпитателен срок за младия шофьор, лишиха го и от книжка за пет години.

Протестът е внесен в Апелативния съд във Варна. В него прокуратурата атакува условното осъждане, като го намира за незаконосъобразно. В конкретния случай приложението на условното осъждане по никакъв начин не въздейства възпитателно и предупредително върху членовете на обществото, както и върху самия осъден, казват от обвинението.

Освен че Тони Б. е шофирал след употреба на алкохол, той е нарушил и множество разпоредби на Закона за движение по пътищата, а с това прокуратурата аргументира високата степен на обществена опасност на престъплението.

19-годишният шофьор причини смъртта на кмета на село Кочово Кенан Ибрямов на 3 ноември миналата година, управлявайки автомобила си със скорост 93 км/час. Младият водач притежавал свидетелство едва от април 2017 г. Пътувал към шуменско село, където живеел, след почерпка с приятели. На път I-7 Силистра – Шумен – Ямбол навлязъл последователно в двете ленти за насрещно движение и блъснал челно идващия насреща друг автомобил "Опел", чийто водач Кенан починал на място. От челния удар пострадал и виновника, който бил лекуван в болница.

Близките на Кенан също са изненадани от условната присъда. Според съпругата му Гюсум, никакво наказание няма да бъде достатъчно, нито ще върне бащата на двете й малки деца, но развръзката на първа инстанция е неочаквана при толкова нарушения. Близките разсъждават, че налице е предумисъл, когато сядаш зад волана пиян и вдигаш неразумна скорост.

След смъртта на съпруга си Гюсум събра смелост, яви се на избори и спечели поста на мъжа си кмет на село Кочово

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право