Прокуратурата иска затвор за смърт с един удар

Прокуратурата протестира условна присъда за смъртен случай, станал в град Плиска, Шуменско и причинен само след един юмручен удар. Варненският апелативен съд разгледа в четвъртък протеста, жалбите на подсъдимия Стефан Чобанов и на близките на починалия Пламен Иванов.

Както "Труд" писа, Окръжният съд в Шумен призна Чобанов за виновен, че на 16 май 2015 г. е причинил по непредпазливост смъртта на приятеля си Пламен, вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда пет дни по-рано. Присъди 2 г. лишаване от свобода, отложени с 4 г. изпитателен срок и 120 000 лв. обезщетение на детето на пострадалия.

Прокурорът от Апелативна прокуратура настоява да се увеличи наказанието до 3 г. затвор ефективно. За решетки и пълно уважен граждански иск в размер на 300 000 лв. настояват и адвокатите на семейството на Пламен. Подсъдимият пък, иска потвърждаване присъдата на шуменския съд.

На фаталния 11 май Чобанов и подпийналият Пламен си разменили обидни думи. Подсъдимият нанесъл един единствен удар с юмрук в лицето на пострадалия, а той паднал назад по гръб в цял си ръст. Въпреки оказаната медицинска помощ в шуменската болница починал 5 дни по-късно. Според експертизата причина за смъртта му била прогресираща сърдечна и дихателна недостатъчност, предизвикана от травмата на главния мозък. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение до 2 месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право