Прокуратурата иска постоянен арест за бандата рекетьори, задържани в Перник и Радомир

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група за рекет, заплахи и нанасяне на телесни повреди на длъжници към кредитни институции в Перник и Радомир. Спецсъдът внесе искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях, съобщиха от пресслужбата на обвинителното ведомство.

Участниците са задържани на 21 ноември 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП, Дирекция „Жандармерия“ и Специализирана прокуратура със съдействието на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2016 г. Ръководителят Марио Е. и участниците Любомир С., Марчо М., Павел Н. и Кирил П. изнудвали длъжници на суми от 200 до 52 000 лв. При най-малко забавяне на плащанията жертвите били заплашвани, че ще бъдат пребити, колите им - запалени, а къщите им - взривени. Един от пострадалите е бил заплашен с насочен в главата пистолет, че ако не плаща лихвите, ще бъде убит не само той, но и жена му и детето му. Силовите събирачи на дългове сами налагали допълнителни лихви заради просрочия, за да се облагодетелстват. Част от жертвите им са били малтретирани физически.

В хода на разследването са използвани СРС. Разпитани множество свидетели, част от които са дали показания пред съдия.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на петимата задържани е наложено прокурорско задържане до 72 часа.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право