Прокуратурата: Наводнението във варненския кв. "Аспарухово" през 2014 г. е предизвикано от природен феномен

Наводнението във варненския кв. "Аспарухово" през 2014 г. е предизвикано от природен феномен, проявил се в резултат на специфично съчетание на климатични и ландшафтни, както и антропогенни фактори, обяви пред журналисти заключението на ситуационна експертиза по делото окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Анализът е част от доказателствения материал, събран в хода на досъдебно призводство, което трябва да изясни причините за бедствието, при които на 19 юни 2014 година загинаха 13 български граждани в резултат на наводнението на кв. "Аспарухово". Той е е направена от шестима специалиста от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и БАН. Констатациите са въз основа на личния оглед на експертите, събраните доказателства по делото и резултатите от предишни екпсертизи.

Чавдаров припомни, че Варненската окръжна прокуратура води досъдебно прозиводство за установяване на причините и обстоятелствата, при които на 19 юни 2014 г. загинаха 13 български граждани в резултат на наводнението на кв. "Аспарухово". Към момента по досъдебното производство са събрани над 70 тома доказателства, разпитани са над 90 свидетели и са изготвени няколко експертизи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право