Прокуратурата нищи Трудовата борса в Лом

Служители подписвали безработни, не им предлагали работа

Бюрото по труда в Лом е подложено на проверки от полиция и прокуратура заради открити нарушения, но има данни и за извършени престъпления. След разкритията част от служителите са напуснали бюрото, а един е уволнен, съобщи в Монтана директорът на Изпълнителната агенция по заетостта Драгомир Николов.

Чистката в крайдунавската трудова борса започнала след сигнал,че чиновници подписват безработни, които са в чужбина, за да могат да получават обезщетения от държавата. Инспектори от агенцията и служители на полицията влезли в службата и открили, че информацията за свободни работни места не е актуализирана и на трайно безработни хора не е предлагана активно работа. Липсвали и документи с лични данни на безработни.

При проверките се потвърдили и сигналите, че служители са подписвали безработни, които са в болница или в чужбина. Директорът и трима началници на отдели са подали молби за напускане и са освободени, а един служител е дисциплинарно уволнен. Други трима пък са излезли в болнични, каза шефът на агенцията. Резултатите от проверката са предадени в прокуратурата.

„Порочните практики са прекъснати навреме, щети на държавата не са нанесени. За свободните места ще бъде обявен конкурс, за да укрепим Бюрото по труда в Лом”, каза Драгомир Николов. Трудовата борса в крайдунавския град обслужва четири от най-бедните общини в региона, а регистрираната безработица е 17 %. В земеделската община Вълчедръм лишените от право на труд са 36, 2 %.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право