Прокуратурата обвини двама за купуване на гласове в ромската махала на Ямбол

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Илия И. и Иван Т. за „купуване на гласове“ по време на кампанията за парламентарни избори през 2014 г.

Двамата обвиняеми са предадени на съд, затова, че през периода септември-октомври 2014 г. в ромската махала в Ямбол са осъществили различни състави на престъплението по чл. 167 от НК, съобщиха от държавното обвинение.

Илиян И. и Иван Т. били регистрирани като кандидати за народни представител от политическа партия ,,Движение за права и свободи“ /ПП”ДПС”/ в 31-ви избирателен район – Ямболски, включващ общините: Ямбол, Болярово, Елхово, Стралджа и Тунджа. Двамата взели решение чрез обещание за имотни облаги да мотивират гласоподавателите да упражнят избирателните си права в полза на Илия И. В изпълнение на това решение, около два месеца преди дата на изборите те наели помещение, в което започнали предизборна агитация на населението.

Двамата кандидати за народни представители обещавали на посетителите и техните семейства да им бъдат дадени различни парични суми, ако гласуват за Илия И. Иван Т. водел тетрадка, в която отбелязвал на кое лице каква сума е обещана и колко члена от съответното семейство ще гласуват. Възползвайки от личните си познанства в квартала, той ангажирал и други лица, които да мотивират своите съграждани да гласуват за Илия И. срещу заплащане. Сумите варирали между 20 лв. и 50 лв. за глас.

Преди изборния ден част от свидетелите по делото били поканени от Илия И. и Иван Т. в заведение в града и там Илия И. предоставил сумата от 2000 лв., която била разпределена между лицата. Илия И. поел ангажимента за изплащане на остатъка от обещаната сума след изнасяне на резултатите от изборите.

Спрямо Илия И. са повдигнати три обвинения по различни състави, като ако бъде признат за виновен би могъл да получи едно общо най-тежко наказание от една до шест години лишаване от свобода и глоба от 5 000 лв. до 20 000лв.

Иван Т. е обвинен за едно деяние, извършено в съучастие с Илия И., и ако бъде признат за виновен би могъл да получи наказание от една до шест години лишаване от свобода и глоба от 5 000 лв. до 20 000лв.

По отношение на двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право