Прокуратурата обвини общински съветник в хулиганство и изнудване

Окръжна прокуратура в Плевен внесе в Окръжния съд  обвинителен акт срещу Методи П., Христо П., Йордан А., Златко Б., Бисер Б., Илия Б., Асен П., всички от с. Буковлък, за грабеж, придружен с причиняване на средна телесна повреда на пострадалия, хулиганство, изнудване и принуда. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В хода на разследването по досъдебното производство било установено, че пострадалите Даниел Д., Илия П. и Цветомир Д. отишли на риболов на неохраняемия язовир „Шаварна 2“ в землището на с. Каменец. Те пристигнали там с лекотоварен алвтомобил „Форд Транзит“, собственост на пострадалия Даниел Д. Оставили автомобила в тревната площ до шосейния път, свързващ с. Каменец и с. Обнова и започнали да ловят риба.

От своя страна обвиняемият Методи П. чрез контролирано от него търговско дружество отглеждал аквакултури в клетка 2 от язовир Каменец, която се намирала в северната част на язовира, в непосредствена близост до „Шаварна 1“. В тази си дейност той бил подпомаган от различни лица без официално сключени договори, които били натоварени най- вече със задача да охраняват водоема от бракониерски набези. Един от пазачите, работещи за Методи П. забелязал тримата пострадали и решил да го уведоми, че в района на яз. Каменец има бракониери.

Около 23:20 часа на дигата на „Шаварна 2“ пристигнал Методи П. с джип „Тойота“. Той се приближил към мястото, на което ловували пострадалите. След него спрели и множество други неустановени автомобили, от които слезли другите обвиняеми и още около 30 неустановени лица.

Всичките те били въоръжени с бухалки, метални колове и дървени сопи, и обградили Даниел, Илия и Цветомир.

Златко Б. носел брадва, а Методи П. държал алуминиева бухалка. Обвиняемият Методи П. попитал пострадалите какво правят там, на което тримата отговорили, че ловят риба.

Тримата пострадали обяснили, че не са бракониери, но предвожданите от Методи П. лица изведнъж ги нападнали с носените от тях оръдия. Уплашени Илия и Цветомир скочили в язовира и заплували навътре, с което успели да се спасят. Пострадалият Даниел Д. се опитал да ги последва, но бил ударен няколко пъти от обвиняемите в областта на гърба. В резултат на тежките удари паднал във водата на язовира непосредствено до брега. Нападателите го извлекли от водата на брега и започнали да му нанасят жесток побой с бухалките и дървените сопи.

През цялото време те го псували и заплашвали със сексуално насилие. Пострадалият им се молел да престанат, опитвал се да се предпази с ръце от ударите и плачел от болка, като им казвал, че просто е дошъл с приятелите си за риболов.

Обвиняемият Методи П. взел една от уловените риби и накарал пострадалият да я яде жива. Въпреки, че не желаел да стори това той я изял почти цялата, тъй като насилието и заплахите спрямо него не преставали.

След това Методи П. завел пострадалия до паркирания наблизо „Форд Транзит“. От там извършителите взели чантичката с документите пострадалия, извадили от вътре сумата от 200 лева и ги дали на Методи П. Обвиняемият заплашил пострадалия, че ще продължи насилието върху него и следващите дни, докато не му бъде платена сумата от 15 000 лева, която била глоба за това, че тримата пострадали били на „негова територия“.

Ако другите двама не платят на Методи П., той щял да си търси всичките 15 000 лева от Даниел Д. В израз на сериозността на намеренията си Методи П. снимал личната карта на пострадалия с мобилен телефон, за да разполага с данните му.

След това обвиняемите позволили на пострадалия да приведе в движение автомобила и да се оттегли от мястото. След като стигнал до с. Пелишат, Даниел Д. потърсил помощ.

По отношение на всички обвиняеми е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Окръжен съд – гр. Плевен

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право