Прокуратурата обжалва условна присъда на турски тираджия, помел автобус с пътници

Окръжна прокуратура в Монтана внесе в съда протест срещу условната присъда на турският шофьор Серкан Чакър, който бе признат за виновен за тежка катастрофа, при която загина една жена, а осем души бяха ранени, съобщиха от Апелативна прокуратура.

В началото на май тази година ТИР, управляван от 36 годишния Чакър, блъсна край северозападното село Смоляновци автобус с пътници. При удара автобусът падна в дере и се обърна. 21 годишна студентка загуби живота си, а осем души, сред които и бременна жена пострадаха. Пред магистратите шофьорът се призна за виновен, делото протече при съкратено съдебно следствие и подсъдимият получи наказание три години лишаване от свобода, отложено с пет години изпитателен срок.

„Наложеното от съда условно наказание за извършеното от подсъдимия тежко престъпление не съответства на изключително високата степен на обществена опасност на деянието и на последиците му. С небрежното си поведение като водач на МПС, с рисковото и безотговорно шофиране, подсъдимият Чакър предизвикал тежко транспортно произшествие, довело до смърт и осакатяване на множество хора!” са казва в протеста на прокуратурата.

Според обвинението независимо от признаването на вината и провеждане на делото по реда на съкратеното съдебно следствие, на шофьора трябва да бъде наложено ефективно наказание. Според прокурора, изготвил протеста, практиката да се налагат условни наказания за транспортни престъпления, особено тези довели до човешки жертви, е порочна и неправилна. Окръжната прокуратура в Монтана предлага да бъде увеличен размерът на даденото на първа инстанция наказание и то да бъде изтърпяно от Чакър ефективно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право