Прокуратурата погна медицинския ДАНС

Изпълнителна агенция Медицински одит не разследвала 11 смъртни случая през 2017 г.

Изпълнителна агенция Медицински одит (ИАМО) не е разследвала 11 смъртни случая през 2017 г. Около 6-7 от тях са смъртни случаи с деца и бебета. Един от тях касае пострадал и починал мъж при катастрофа, чието тяло е било освободено от болница, без да е извършена аутопсия. Друг фрапантен смъртен случай е на мъж, който бил приет с емболия, но медиците не са реагирали адекватно. За нито един от тези случаи няма данни прокуратурата да е била уведомявана, а в същото време ИАМО е приела, че те са маловажни.

„През последните 3 години ИАМО е имитирала административно-наказателна дейност, а на практика не е вършила нищо“, коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя обясни, че при смъртните случаи не е проверявано има ли лекарска грешка или професионална немърливост.

Проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) в т.нар. медицински ДАНС е установила, че е приета наредба от ръководството, която противоречи на законодателството и обръща с главата надолу начина, по който се провеждат проверките в здравните заведения. По принцип екип извършва проверка, след което се изготвя констативен протокол има или няма нарушение. На базата на този протокол, при нарушения се издава наказателно постановление, което се представя на началника на агенцията. Порочната наредба, за която държавното обвинение има данни, че работи от 2015 г., променя изцяло начина на проверяване, обясни Арнаудова.

Екип от проверяващи, за който не е ясно как се формира, прави проверка без тя да е назначена с писмена заповед на ръководството. Констатациите от проверката се обобщават в доклад, който отива директно при шефа на медицинския ДАНС и той преценява има ли нарушение или не. Повечето случаи са били прекратявани и нарушения не са установени. „Абсолютно недопустимо е санкциониращият орган за извършва констатации за нарушения“, категорична е Арнаудова. През 2017 г. началник на агенцията е Златица Петрова. Прокуратурата ще разследва нея и предшественика й за престъпления, извършени от длъжностни лица. „Не става дума за административна небрежност, а за умисъл“, добави говорителят на главния прокурор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право