Прокуратурата поиска административно наказание за хванат с подкуп хирург от Търново

Окръжната прокуратура във Велико Търново представи постановление в съда, с което предлага онкологът д-р Иван Попов, който миналото лято бе хванат с подкуп, да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание. На доктора от Комплексния онкологичен център във Велико Търново му бе повдигнато обвинение по чл. 225б от Наказателния кодекс, гласящ, че който за извършена работа или оказана услуга получи имотна облага, която не му се следва, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до 2 години и с глоба от 100 до 300 лева.

Държавното обвинение обаче настоява д-р Попов да бъде освободен от наказателна отговорност съгласно чл. 78а и за деянието да му бъде наложена глоба от 1000 до 5000 лева. Хирургът е бил привлечен като обвиняем на 26 октомври миналата година за това, че в периода от 25 май до 30 юни във Велико Търново, в условията на продължавано престъпление, на три пъти, за извършена работа получил от мъж от Габрово и от майка му, която оперирал от рак, общо 600 лева. Първият транш от 300 лв. лекарят взел на 25 май за медицински преглед, хоспитализиране и оперативно лечение на рак на лявата гърда на възрастната жена. На 29 и 30 юни пък за насочване за извършване на медицински преглед, изследвания и лечение на габровката поискал от нея общо 300 лева - по 150 лева на всяка от двете посочени дати.

Синът на болната обаче алармирал полицията и медикът бе спипан в кабинета си с белязани банкноти в размер на 150 лв. При разпитите д-р Попов се оправдал, че взел парите, защото мислел, че са от благодарната пациентка за почерпка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право