Прокуратурата поиска затвор между 15 и 17 години за биячите на малкия Христо

Александър Донов и Патрик Първев

От прокуратурата поискаха затвор между 15 и 17 години за двамата младежи, подсъдими за опит за убийство на 3-годишния Христо Велински.

Версията на подсъдимите, че детето е паднало от леглото, според държавното обвинение се оборва от експертите. Те са установили, че травмите на детето са с различна давност и не са получени едновременно. Експертите са заключили, че тези увреждания не могат да се получат от еднократно падане.

Прокурорът изтъкна, че върху Еци е упражняван системен тормоз. По тялото на детето имало кръвонасядания.

Жестокият побой, който са му нанесли, показва пряк умисъл на подсъдимите да умъртвят жертвата си, а не само да й причинят телесна повреда, смята държавният обвинител. Между минималния и среден възможен размер лишаване от свобода, поиска прокурорът за Първев и Донов, предвид младата им възраст.

За справедливо наказание настоя адвокат Абаджиев, представляващ майката на Еци- Невена Велинска. Той изтъкна, че експертите са били категорични, че без намесата на лекарите, за детето е можело да има фатален край.

Съдът да уважи гражданския иск, за да може с със средствата да се провеждат терапиите на Еци, настоя другият адвокат на майката Невена Велинска. В момента родителите поемат изцяло заплащането на терапиите на детето.

За оправдателни присъди за Първев и Донов, настоя адвокат Владимир Велевски.

Първев и Донов не са имали пряк умисъл в действията, за които са обвинени. Кой им е пречил да го убият, запита защитата.

"Уплашени от това, което се случва, за което те не са виновни, Патрик и Александър тръгват и търсят помощ", изтъкна адв. Велевски. По думите му,

Прокуратурата не сочи никакъв мотив, с който двамата подсъдими да са искали да убият Еци, твърди защитата на подсъдимите.

Припомняме, на 20 юли 2015 година гледачите потърсиха Спешна помощ, защото детето изпадна в безпомощно състояние. Момченцето бе прието по спешност в "Пирогов" след жесток побой. То беше в кома, а по тялото му бяха открити множество синини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право