Прокуратурата поиска отстраняване на кмета и главния архитект на Асеновград

Пловдивската окръжна прокуратура внесе в Окръжен съд - Пловдив искане по реда на чл. 69 ал.1 от НПК за отстраняване от длъжност на кмета на община Асеновград Емил Караиванов и на главния архитект Константин Атанасов. Емил Караиванов е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай - чл. 203 ал.1 вр. чл. 202 ал. 1 т. 1 вр. чл. 201 вр. чл. 26 ал.1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал.1 вр. чл. 93 т.1 б. "А" от Наказателния кодекс. Срещу градоначалника него има повдигнато и второ обвинение за допускане осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство - охранителна зона на групов паметник на културата "Метошка махала" - престъпление по чл. 277а, ал.4 от НК.

Срещу главния архитект на Община Асеновград Константин Атанасов пък са повдигнати 3 обвинения за извършени престъпления. Първото от тях е за това, че през ноември 2016 г. в качеството си на длъжностно лице - главен архитект, е поискал подкуп от 8000 лв. и да приема същия, за да извърши действие по служба - да съгласува инвестиционен проект. Деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение и чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение - престъпление по чл. 302 т.1 и 2 вр. чл. 301 ал. 1 от НК.

Второто обвинение е за това, че през октомври 2013 г. в качеството си на длъжностно лице - главен архитект на община Асеновград, е поискал дар, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице. Второто обвинение е за това, че през март 2017 г. е допуснал осъществяване на противозаконна дейност - строителство, без изискуемото от Закона за културното наследство съгласуване на проектната документация за строителство в поземлен имот, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство - охранителна зона на групов паметник на културата "Метошка махала" - престъпление по чл. 277а, ал.4 от НК.

Делото за отстраняването на кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов и главния архитект Константин Атанасов ще се гледа на 31 май (сряда) от 13.30 часа в Окръжен съд - Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право