Прокуратурата поиска по шест години затвор за тримата сирийци, задържани у нас за тероризъм

Снимка: Архив

Прокуратурата поиска по 6 години лишаване от свобода за тримата сирийски граждани, задържани у нас и обвинени в терористична дейност. Според прокурор Софрониева събраните доказателства категорично доказват повдигнатото им обвинение, информира БТВ.

Тримата сирийски граждани – Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим, бяха задържани през февруари миналата година, докато са се опитвали да преминат нелегално от България в Турция. Причината според прокуратурата – за да се присъединят към терористичните организации "Ислямска държава" и "Мюсюлмански братя".

От държавното обвинение посочват като основни доказателства снимки на бойци от терористичните организации, намерени в мобилните им телефони и комуникацията им чрез есемеси с неустановени по делото лица. Съобщенията били със съдържание като "Идвам при теб и умирам преди теб".

Защитен свидетел, който се е запознал с подсъдимите на Централна гара, разказва, че единият от мъжете се изказал негативно за египетския президент (дошъл на власт след военен преврат срещу „Мюсюлмански братя” – б.р.) и от това си направил заключението, че общува с хора, които имат терористични подбуди.

Тримата на признават вина. Заседанието продължава с пледоарии на адвокатите им.

Това е второ дело за тероризъм у нас, което наближава финал. Младият Иван Захариев получи 4 години лишаване от свобода заради подготовка на терористичен акт – присъда, която обжалва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право