Прокуратурата проверява дейността на партия ДОСТ

Причината е инициативата на формацията на Лютви Местан за обявяване на национално малцинство

По разпореждане на главния прокурор започва проверка за съответствие на дейността на партия ДОСТ с разпоредбите на конституцията и закона за политическите партии. Това съобщиха от прокуратурата.

Причина за проверката е е публикувана на 26 март на сайта на партията на Лютви Местан - „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ /ПП ДОСТ/ - декларация за организиране и провеждане на „Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство“.

С оглед съдържанието на декларацията и отправените в нея искания, както и по повод на публични изявления в тази насока на председателя на партията, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършването на проверка от Върховната касационна прокуратура, уточняват от държавното обвинение.

Предмет на проверката е съответствието на дейността на ПП ДОСТ с разпоредбите на Конституцията на Република България и Закона за политическите партии и така евентуалното наличие на предпоставките по чл. 149 ал. 1 т. 5 от Конституцията /искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на политическа партия/ или по чл. 40 ал. 1 т. 1 и т. 2 от Закона за политическите партии /иск до Софийски градски съд за разпускане на политическа партия/.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България