Прокуратурата проверява прекратяване на разследване за злоупотреби в специалността „Право на Европейския съюз“ на СУ

Прокуратурата има тежката задача да убеди Апелативния съд, че 1200 лв. са повече от 1600, че дейностите на адвокатите на Медицинския университет, донесли му и спестили милиони, са нанесли вреди.

Държавното обвинение се е сезирало от статия за назначаването на Атанас Семов за конституционен съдия

След сезиране от статия със заглавие „Двойни стандарти на „Дондуков 2“. Има много неизвестни около избора на Атанас Семов за конституционен съдия“, публикувана в електронното издание на в-к „Капитал“, Върховната касационна прокуратура е разпоредила на Апелативна прокуратура София извършване на служебна проверка за правилност и законосъобразност на постановление на Софийска градска прокуратура за отказ за образуване на досъдебно производство, съобщиха от държавното обвинение.

Със сигнал, подаден на 05.03.2013 г. и допълнение към него от 11.03.2013 г., Софийска градска прокуратура е била сезирана от юрист, работил като научен сътрудник по “Международно право и международни отношения“ в Института за правни науки към БАН, докторант в Юридическия факултет на СУ по специалност „Право на Европейския съюз“. В сигналите се твърди използване на СУ „Климент Охридски“ за развиване на частна стопанска дейност, безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за университета сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по „Право на Европейския съюз“. Осъществяването на програмата е в резултат на договор между Софийския университет и сдружение с идеална цел - „Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ“. След подаване на сигналите е била възложена проверка на МВР – ГДНП. С постановление на СГП от 14.07.2016 г. е отказано образуване на досъдебно производство. Именно това постановление ще бъде предмет на служебна проверка, след сезиране от посочената публикация в медия.

Проф. дюн Атанас Семов беше ръководител на магистърската програма на СУ „Право на Европейския съюз“. Той е бивш депутат от РЗС и кандидат за президент на партията на Яне Янев. В края на 2015 г. Семов се кандидатира за генерален адвокат в съда на ЕС, но не е избран. През март 2017 г. Семов е назначен за член на Правния съвет към президентската институция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право