Прокуратурата протестира оправдателна присъда на търновец пребил клошарка

Районната прокуратура във Велико Търново протестира оправдателна присъда за съдържател на заведение, който бе обвинен, че е пребил бездомна жена, известна в старата столица като Анка Футболиската.

Със своя присъда от 3 ноември миналата година магистратите са оневинили Ангел Арабски за това, че на 6 април 2016 г. на ул. „Поборническа“ в старата столица, чрез нанасяне на удари с крак, причинил на бездомницата средна телесна повреда. След саморазправата потърпевшата се оказала с натрошени седем ребра, контузия на белия дроб и наличие на кръв в гръдната клетка и с опасност за живота. Със същото решение е отхвърлен и предявения от пострадалата граждански иск за сумата от 10 000 лева като обезщетение за причинените и неимуществени вреди.

Делото в Окръжен съд – Велико Търново е образувано по протест на Районната прокуратура и въззивна жалба от частния обвинител и граждански ищец.

През януари миналата година Районната прокуратура внесе в съда втори обвинителен акт за зверския побой на бездомната жена. До повторното разследване по случая се стигна след като 50-годишната Анка Тодорова се оказала без лична карта. Тя живяла без самоличност поне три десетилетия. През есента на 2016 г. Районният съд във Велико Търново спря делото срещу обвинения в побоя Ангел Арабски, защото жертвата била безименна. На държавното обвинение бе разпоредено ново разследване и доказване самоличността на Ана.

„След като изискахме документи от Стара Загора, където жената е родена,получихме картончето от времето, когато е имала зелен паспорт. То се оказа от 90-те години на миналия век, но си има снимка и имената на пострадалата от побоя. Освен свидетелските показания за нейната самоличност, този документ бе достатъчен, за да тръгне съденото дело“, обясни пред „Труд“ наблюдаващият прокурор Красимир Стайков.

Държавното обвинение пледира пред съда за наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода за извършителя на побоя.

Анка Вълчева Тодорова обаче все още няма лична карта, защото процедурата по издаването й трябва да се извърши в Стара Загора, където старият документ първо трябва да се обяви за недействителен и после да се издаде лична карта. Това обаче се налага да бъде извършено като Ана се яви лично в местната паспортна служба. Жената без лична карта живее на улицата, преживява от подаяния на добри хора и миналата година остана и без единствения си подслон, заедно със свой познат, чиято къща изгоря напълно в района на Сухата чешма в квартал „Варуша“ във Велико Търново.

Според обвинението съдържателят на гаражното кафене на ул. „Кольо Гайтанджията“ 58 изпитвал неприязън към Ана. Вечерта преди побоя тя била пред гаража и това го подразнило, защото не искала да се махне оттам. Накрая си тръгнала, но Ангел я настигнал на съседната уличка „Поборническа“и я сритал с левия си крак в гръдния кош,като и строшил седем поредни ребра.

Разпитан пред съдия при досъдебното производство 49-годишният мъж се признал за виновен, но после отказал да дава обяснения и отричал вината си. Според прокурор Стайков престъпление има и трябва да има наказание.

Според адвокат Иван Денев, обвиняемият за побоя Ангел Арабски отново ще бъде оправдан.

„Според допълнителното разследване не са установени никакви нови данни, които да докажат самоличността на лицето, за което се твърди да е пострадало. Убедени сме, че наказателното производство срещу обвиняемия ще бъде отново прекратено или ще приключи с оправдателна присъда“, категоричeн e адвокатът на Арабски- Иван Денев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право