Прокуратурата протестира решението на КЕВР за цените на водата

Върховна административна прокуратура протестира пред Административен съд София – град решението на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ от 29.03.2017г., с което се одобрява бизнес план за развитие на дейността на „Софийска вода“ АД като В и К оператор за регулаторен период 2017 г. - 2021 г., при прилагане на метод на ценово регулиране „горна граница на цени” и утвърждава, считано от 01.04.2017 г., цени на водоснабдителните и канализационните услуги за 2017 г. и одобрява цени на водоснабдителните и канализационните услуги за 2018 - 2021 г. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Според ВАП решението е незаконосъобразно и е поискано неговата отмяна.

Според ЗРВКУ комисията регулира цените чрез норма на възвръщаемост, като определя целева норма на възвръщаемост при отчитане на специфичните условия във всеки В и К оператор, като взема предвид социалната поносимост на цената на В и К услугите, изискванията за бъдещи капиталови разходи и показателите за финансова стабилност.

Вместо КЕВР самостоятелно да определи норма на възвращаемост, комисията възприема директно величината 17% възвръщаемост на собствения капитал на „Софийска вода“ АД, определена с договор за концесия за предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги на територията на Столична община между Столична община и „Софийска вода“ АД.

Налице е противоречие на мотиви /по същество приравнено на липса на такива/, тъй като от една страна се приема, че е налице законов ред за определяне на нормата на възвръщаемост на собствения капитал, а от друга, този ред не се спазва с аргумент, че в договор е налице клауза, която „пречи“ на приложението на закона.

При издаване на акта е допуснато противоречие с целта на закона. С решението КЕВР не изпълнява задължението си по чл.5, ал.3 ЗРВКУ да регулира цените на В и К услугите, извършвани от „Софийска вода“ АД, а по същество е насочено към създаване на условия за изпълнение на договора за концесия между Столична община и „Софийска вода“ АД.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България