Николай Малинов получил 2,2 млн. рубли от института на Решетников и 31 515 евро от "Бромак" на Цветан Василев

Николай Малинов

Прокуратурата публикува още доказателства по разследването за шпионския скандал

Специализираната прокуратура публикува допълнителна информация по досъдебното производство за шпионаж, водено срещу Николай Малинов, председател на „Национално Движение "Русофили“.

Досъдебното производство е образувано на 09 юли 2019 г. по реда на чл.212, ал.1 от НПК за това, че от януари 2014 г. до 03 юли 2019 г., Малинов се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин, като не е извършил деяние по предходния член - престъпление по чл.105, ал.1, пр.2 от НК, уточняват от държавното обвинение.

Новите огласени документи включват: приобщен екземпляр на докладната записка на български език, ведно с приложенията към нея, както и други документи, имащи пряко отношение по случая. Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази:

1. Компютърно - техническа експертиза

експертиза от разговори на заместникът на Николай Малинов, Юрий Борисов, в чат приложението "Телеграм", в което той си пише с жена на име Ивелина, а в разговорът става дума, че трябва да се направи истинска русофилска партия, която да влезе в парламента и да играе ролята на балансьор.

2.Договор

Договорът с „Руски институт за стратегически изследвания" (РИСИ), представляван от Леонид Решетников, е за за подбор на материали под формата на репортажи, журналистически коментари, анализи, статии, анкети и др., които отразяват теми и аспекти от вътрешната и външната политика на България. Срещу това организацията на Малинов е получила 2,2 млн. рубли.

3.Договор за дарение

По този договор "Бромак" ЕООД на Цветан Василев е дарило 31 515 евро за изработване на 200 броя паметен знак "Самарски кръст", като юбилеен знак по повод 135-ата годишнина от Освобождението на България.

4.Споразумение

5.Докладна записка

Към настоящия момент по разследването са проведени множество процесуално–следствени действия: разпитани са свидетели; извършено е претърсване, изземване и личен обиск; изготвени са две компютърно – технически експертизи; събрани са относими към предмета на доказване справки и документи.

На 10 септември .2019 г. Николай Малинов е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 105, ал.1, пр.2 от НК. Определена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 50 000 лева, която е внесена.

Два дни по-късно, с разрешение на наблюдаващия прокурор, Прокуратурата разгласи докладна записка на руски език, изготвена от обв. Николай Малинов, в която в качеството на председател на „Национално Движение Русофили“ е изложил вижданията си за геополитическа преориентация на България и стратегия, чрез която същата да бъде постигната. Прокуратурата публикува и документи, касаещи „КТБ“ АД, „ДУНАРИТ“ АД и „ЕМКО“ ЕООД.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право