Прокуратурата разпореди незабавно предприемане на мерки за укрепване на горелите тютюневи складове

Окръжна прокуратура-Пловдив разпореди на Община Пловдив и Главна дирекция "Инспекторат по опазване на културното наследство" към Министерството на културата да предприемат незабавни мерки за аварийно временно укрепване на изгорелите сгради от Тютюневия град за предотвратяване на тяхното разрушаване и премахване на опасността от инциденти.

Огледите по разследването на пожара вече са приключили и двете институции - Община Пловдив и Министерство на културата, трябва да осъществят правомощията си по чл.72, ал.2 от Закона за културното наследство и да уведомят прокуратурата за предприетите от тях мерки в седемдневен срок, който изтича на 1 септември (четвъртък).

В огледа на четирите горели тютюневи склада участваха трима следователи от Окръжна следствена служба-Пловдив, разследващи полицаи и експерти от сектор "Пожаро-технически експертизи" на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", светила огнеборци от Академията на МВР и специалисти от Националния институт по криминология и криминалистика и Базовата научно-техническа лаборатория на полицията в Пловдив.

Според експертите металните въздуховоди, които свързват част от складовете в Тютюневия град са една от причините за прехвърлянето на огъня през улиците по време на пожара в събота и как се е стигнало до пламването на четвъртата сграда на ул. "Г.М.Димитров", собственост на "Галакси Пропърти груп". Той е свързан с отсрещната постройка с подобен метален въздуховод, по който искри и пламъци най-вероятно са достигнали тавана на съседната сграда. С това топпожарникарите обясняват и факта, че тя е горяла отгоре надолу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България