Прокуратурата разследва брата на депутата от ДПС Димитър Аврамов за убийството на данъчния шеф Иво Стаменов 

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима участници в организирана престъпна група за рекет, действала на територията на София и други градове в страната от март 2016 г. Това съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

Трима от обвинените, в т.ч. ръководителят на групата Борис Аврамов (който е брат на народен представител), бяха задържани на 3 юли 2018 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София, Приморско и Белово. Четвъртият участник в момента е в Бургаския затвор, където изтърпява присъда за незаконно притежание на оръжие.

По информация на "Труд" депутатът е Димитър Аврамов от ДПС, който в 41 НС беше от ГЕРБ.

Според събраните доказателства групата е решавала чрез брутални силови действия (и срещу солидно заплащане) финансови спорове в полза на някоя от страните, поемала е и е изпълнявала поръчки за „наказателни акции“ срещу конкретни хора, или е възлагала изпълнението им на трети лица.

Събрани са доказателства, че групата е възлагала поръчки за следене и нанасяне на побой над застреляния на 19 декември 2017 г. в София директор на звено „Фискален контрол” в НАП Иво Стаменов.

Сред основните задачи на разследващите дейността на престъпната група е да установят дали нейни участници, или лица, на които са възлагани поръчки за насилствени действия, имат връзка с покушението над данъчния служител.

През 2013 г. СГП предава на съд Димитър Аврамов за корупционно престъпление  – търговия с влияние. Бившият депутат от ГЕРБ е обвинен, че през лятото на 2012 г. във Враца, Плевен, Монтана е поискал 50 000 – 60 000 лв. и е получил 100 000 лв. от търговец, за да упражни влияние при вземане на решение от Директора на Областна дирекция „Земеделие“ – Монтана.

През 2016 г. СГС оправдава по делото Аврамов, но след протест на СГП делото е върнато за ново разглеждане, но производството е спряно заради избирането му за народен представител в 44 НС и придобиването на имунитет.

На 7 юни 2017 г. гл. прокурор Сотир Цацаров иска снемане на депутатския му имунитет. Два дни по-късно Димитър Аврамов се отказва от него доброволно.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право