Прокуратурата разследва зачестилите случаи на смъртност при делфините

Снимка: Архив

ВАП се самосезира по повод медийни публикации във връзка със зачестили случаи на масова смъртност на китоподобни на територията на българското Черноморие.

Касае се за множество открити мъртви тела на делфини от видовете „моткур“, „афала“ и „обикновен делфин“, които са защитени видове по смисъла на чл. 38 ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие, съобщиха от държавното обвинение.

В изпълнение на прерогатива на прокуратурата да реагира при наличие на данни за извършени закононарушения, беше сезирано Министерството на околната среда и водите с оглед статута му на оправомощен от закона орган да проверява и установява наличието на случаи на необичайна масова смъртност на китоподобни и да предприема действия по осъществяване на правомощията, визирани в Инструкция за взаимодействие при случаи на изхвърлени китоподбни по българското Черноморско крайбрежие.

Целта на проверката е да бъдат установени всички случаи на масова смъртност на китоподобни на територията на българското Черноморие; причините, довели до това; установяване на нарушенията на законовите разпоредби, гарантиращи защита на делфините и другите китоподобни, предприети действия по санкциониране на нарушителите и по преустановяване на нарушенията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право