37 кубика желязобетон са рухнали от козирката в Сливен

36-37 кубика желязобетон е масата на рухналата козирка на блок 28 в кв.”Даме Груев” в Сливен – съобщи началникът на общинския отдел „Обществен ред и управление при кризи” Снежана Кънева. „След инцидента екипи на общината премахнаха бетона. Късовете бяха раздробени и откарани на депо за строителни отпадъци” – каза още Кънева. Всички необходими спасителни и аварийни работи – от ограждането на района до извозването на бетоновите парчета – са били извършени за по-малко от 72 часа, безвъзмездно за собствениците на блока. По препоръка на конструктори са поставени укрепителни конзоли на останалата част от плочата на козирката, за да се ограничи риска до намирането на трайно решение.

В близките дни общината ще получи официалното становище за причините, довели до опасното срутване, както и за отражението на инцидента върху цялостната конструкция на сградата. Становището е възложено на двама експерти.  „Докато не е готово, не мога да коментирам” – заяви Кънева в отговор на въпрос дали некачествено строителство е причинило опасния инцидент. Засега само бе потвърдено, че козирката е била изградена още при строителството на 12-етажния жилищен блок с магазини на партера през 1971 година. Имало съмнения, че тя е била допълнително натоварена от хидроизолация. Собствениците ще трябва за своя сметка да изпълнят предписанията на вещите лица.

30-метровата козирка рухна по обяд на 10 април. Част от бетоновите парчета се стовариха върху лек автомобил. Като по чудо нямаше пострадали хора. Дни след опасния инцидент от прокуратурата в града съобщиха, че са се самосезирали по информации в медиите. От обвинението също са възложили проверка, чиято цел е да установи какви са причините за срутването на козирката и кои са виновните лица. Ще се проверява включително дали случаят не е резултат от конструкторски и проектантски грешки при изграждането на козирката.

Районната прокуратура в Сливен се самосезира по материали в медиите относно срутената 30-метрова козирка на блок в кв."Даме Груев" - съобщиха от обвинението. Възложена е проверка, която трябва да установи собственика и отговорното лице за поддържането на козирката, дали са полагани задължителните по закон грижи за безопасното й състояние, дали са извършвани незаконни преустройства и допълнителни строежи по и около нея, които са довели до инцидента. Проверката ще трябва да каже и дали има извършено престъпление, свързано с неправилно проектиране и строителство.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България