Прокуратурата се самосезира за сградата на Популярна каса в Сливен

Районната прокуратура в Сливен се самосезира за сградата на Популярна каса в Сливен. Започва проверка по надзора за законност, тъй като сградата-паметник на културата е „в изключително лошо строително състояние, застрашена е от самосрутване, с ненадеждни защитни съоръжения, както за преминаващите край нея граждани, така и за работещите в офисите и магазините на партерния й етаж” – съобщиха от обвинението.

Красивата достолепна сграда е била строена преди 1944 г., после е била одържавена. След промените през 1989 г. дълги години се водиха съдебни дела между приемниците на някогашната Популярна каса и държавата. Съдебната сага приключи в полза на държавата по време на областния управител Христина Чолакова /НДСВ/. При колегата й Марин Кавръков /ГЕРБ/ имотът бе дарен безвъзмездно на общината. По-нататъшната й съдба бе обвързана с Държавния куклен театър в града.

Кукленият театър е единственият от сродните в страната, който си няма свой дом и плаща наем на мюсюлманското мюфтийство. Затова с решение на общинския съвет още при кметуването на Йордан Лечков имотът трябваше да се използва за нуждите на театъра. При следващия кмет Кольо Милев сградата бе обявена за продан на цена от близо 777 хил.лева при данъчна оценка от 772 хил.лева. Целта бе купувачът да построи нова сграда на куклениците.

Бяха насрочени 4 търга, но така и не бе проявен интерес. Театърът до ден-днешен се помещава под наем, а покривът на Популярна каса се срути преди години, с времето пораженията вероятно стават повече, а с тях – нарастват и потенциалните вложения за ремонти. Специалният статут на имота като паметник на културата пък изисквал преустройство по определени правила и не позволявал сградата да бъде съборена. Тя се издига на калкан с частната болница на д-р Пенко Пенков.

Сега прокуратурата е изпратила писма до строителния контрол, общината и полицията с разпореждане на незабавна проверка защо състоянието на сградата е толкова лошо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони