Прокуратурата се самосезира след потресаващите кадри с насилие над деца в детска градина

Районна прокуратура – Бургас се самосезира по журналистически материали, показващи  (ОДЗ "Брезичка" в Бургас - бел.ред.) над деца.

Изпълнението на проверката е възложено на служители на ОД на МВР – Бургас и Дирекция „Социално подпомагане“, Отдел „Закрила на детето“, съобщиха от държавното обвинение. В хода на проверката трябва да бъде установено на коя дата и къде са се случили събитията, съдържащи се в журналистическите материали; кои са възпитателките (учителките), извършили противозаконните действия, нарушаващи телесната неприкосновеност на малолетните, кои са децата.

Проверката трябва да установи кои са родителите на малолетните и от тях да бъдат снети писмени сведения, с оглед изясняване на следните обстоятелства: констатирани ли са увреждания по тялото и лицата на децата, преглеждани ли са те от съдебен лекар; в тази връзка при установяване на документи, удостоверяващи телесни увреждания - да бъдат приложени по проверката; споделяли ли са децата за инцидента, запознати ли са родителите със случилото се; какво точно са споделили децата и уведомено ли е за това ръководството на детската градина, органите на МВР и социалните служби.

Трябва да бъдат разпитани и всички учители, медицински работници и директора на детската градина с оглед предмета на проверката.

На Дирекция „Социално подпомагане“, Отдел „Закрила на детето“ е разпоредено да изготви доклад, с оглед изложеното в журналистическите материали.

Проверката трябва да бъде извършена в срок от 10 дни.

След приключване на проверката установеното по нея трябва да бъде докладвано на наблюдаващия прокурор, който да предприеме последващи действия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование