Прокуратурата търси виновните за поредния гаф с проверките на Летище София

Прокуратурата започва проверка по случая от 13 юли на Летище София, при който самолет излетя без да бъде проверен. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата.

По думите й основната линия на разследването не е незаконно преминаване на границата, а престъпления по служба, извършени от служители на летището.

„Данните, които са събрани от Гранична полиция се изчерпват със снемане на обяснение на двама служители на летището и пътувалите в самолета“, посочи Румяна Арнаудова и допълни, че Прокуратурата разполага и със записи от камерите на летището.

Предстои да се установи какъв е обичайният механизъм, по който се осъществява пристигането на частни самолети на летището и тяхното излитане. „Това е процедура, която не би следвало да бъде като тази за обикновените полети“, уточни Арнаудова.

Разследващите са установили, че преди полета само капитанът на на самолета е бил подложен на паспортна проверка. „Обясненията на пътниците сочат, че никой от граничните служби не е отишъл при тях. Поради това пътниците не са възприели, че има извършване на нарушение от собствена гледна точка“, обясни тя.

Престои да се установи от кого е извършено нарушението по случая - от Гранична полиция или от служителите на летището. „Ще следва да установим и умисъла на всички пътници за незаконно преминаване на границата“, каза още Румяна Арнаудова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право