Прокуратурата хока строителния министър

Попниколов обяви, че е подал сигнал за нарушения при санирането

Държавното обвинение отговори: Предоставените данни не са ясни

Ясни и конкретни данни поиска Софийската градска прокуратура от служебния министър на регионалното развитие Спас Попниколов по неговия сигнал за нарушения по националната програма за саниране.

“В сигнала не сочите конкретно установен случай за нанесена вреда на бюджета при изпълнение на посочената програма. За да се образува досъдебно производство по смисъла на чл. 211 от НПК, е необходимо наличие на такива данни, от които да може да се направи основателно предположение, че е извършено престъпление”, написаха от СГП до Попниколов, който по-рано през деня обяви, че е изпратил информация на главния прокурор Сотир Цацаров. От Главната прокуратура препратили данните до столичните си колеги, които не намерили никаква конкретика. Затова върнаха отговор на министъра, в който го призовават да прецизира сигнала.

“Санирането, което заварих, като цяло е добра идея, но трябва да се направят промени в правилата, да се коригират цени. Има констатирани нарушения и съм дал сигнал до прокуратурата. Има съмнения за нарушения и трябва да се проверят нещата. Цените са прекомерно високи и необосновани”, коментира iутринта Попниколов пред Би Ти Ви. Друга причина за сигнала била, че имало договори с неосигурено финансиране.

“Първоначалните цени на програмата са били от 290 лв. без ДДС на квадратен метър. Сега са 140 лв.”, обясни Попниколов.

Подозрения и съмнения

Скандалът в АПИ - саботаж срещу МРРБ и кабинета

Попниколов коментира и казуса с изчезналите документи по обществената поръчка за строеж на тунела “Железница” на магистрала “Струма”. Според него отговорност носи председателят на оценителната комисия. Министърът отрече да е правен опит да се скрие от медиите изчезването на папката - когато е станало ясно, че я няма, е действано спрямо закона - процедурата била прекратена.

“Стаята с документите е под видеонаблюдение, а вътре се влиза минимум по двама души. Това значи, че със Стефан Гайтанджиев (човека, у когото бе намерена изчезналата папка - б.а.)е имало втори човек”, заподозря Попниколов. Той уточни, че сега предстоят жалби за спиране на процедурата, която в идните месеци ще бъде обявена отново.

Нямало да има загуба на европари

“Това е саботаж срещу работата на пътната агенция, на МРРБ и на цялото служебно правителство”, категоричен бе Попниколов.

Според него прекратяването на процедурата няма да доведе до загуба на европейски средства, но участъкът на Кресненското дефиле е по-голям проблем. Там по думите му нещата са много забавени и се рискуват 2 млрд. лв. - стойността на цялата магистрала. Един километър магистрала, ако не е завършен, се губят парите за всичко построено досега, уточни регионалният министър. Относно призивите да подаде оставка заради скандала в пътното ведомство той бе категоричен, че няма намерение да се отт­егля от поста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България