Прокурорите не успяха да изберат свои представители във ВСС

Предстои второ гласуване утре

Първият пряк избор за прокурори в следващия състав на Висшия съдебен съвет протече при висока активност, но не успя да излъчи представители от прокурорската квота след днешния вот.

Предстои утре прокурорите отново да гласуват, вече без бариера за легитимност, както беше днес. По право ще влязат първите четирима кандидати, събрали най-много гласове, предаде БНР.

1 185 прокурори от 1 503 са взели участие в избора. Шест от общо 12-те кандидати са се доближили до границата за легитимност на избора - около 588 гласували. Те са с по 400 гласа и най-вероятно утре измежду тях ще бъдат избрани четиримата представители за новия състав на съдебния кадрови орган.

Прокурорите гласуваха преимуществено дистанционно, но 140 от тях предпочетоха традиционното хартиено гласуване. Данните за активността при гласуването в интернет бяха налични за проследяване онлайн. На живо на страницата на ВСС можеше да се следи и традиционното гласуване, което се проведе в сградата на Съдебната палата.

Утре новото гласуване ще започне в осем сутринта и ще продължи до 18 часа. Утре вечер ще бъдат ясни имената на новите членове на ВСС от прокурорската квота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право