Прокурори от цялата страна подкрепят кандидатурата на Иван Гешев

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

След като магистратите от спецпрокуратурата и колегите им от Варна и Пловдив застанаха зад кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, това направиха и прокурори от още няколко районни прокуратури в страната.

Магистратите от Бургас, Видин, Стара Загора и Разградско изпратиха свои становища до Висшия съдебен съвет.

В позицията си бургаските прокурори пишат:

"Убедени сме в нравствените и моралните качества на прокурор Гешев и в това, че той ще бъде гарант за независимостта на съдебната система, в частност на Прокуратурата на РБ".

Колегите им от Видин допълват:

"През годините г-н Гешев е доказал професионалните си качества като магистрат с дългогодишния си опита в Прокуратурата на Република България - преминал е през почти всички нива - от следовател и прокурор, административен опит като ръководител на Специализираната прокуратура, до заместник главен прокурор. Бил е наблюдаващ прокурор по множество дела с фактическа и правна сложност, приключили с осъдителни присъди".

С декларация излязоха магистратите и служителите от Районна прокуратура - Стара Загора. "Прави силно впечатление засилената негативна кампания, подета и ръководена от политически и други субекти, насочена не само към предотвратяване избора на г-н Гешев, но и към пряко въздействие върху членовете на ВСС в тази насока", изтъкват старозагорските прокурори.

"Ето защо, уважаеми членове на ВСС, Ви призоваваме да не се подавате по никакъв начин на оказвания вече върху вас външен натиск и да вземете своето решение при избора на бъдещия главен прокурор единствено въз основа на личното си вътрешно убеждение и след като се съобразите с професионалните и нравствени качества на предложените кандидати и изискванията на закона", призовават те.

В становището си прокурорите и съдебните служители от Разград, Исперих и Кубрат подчертават, че процедурата по избор на главен прокурор следва да бъде проведена при стриктно спазване на механизма, описан в Конституцията и Закона за съдебната власт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право