Прокурорка изнудвала охранители да назначат неин приятел

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе второ предложение до Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу Райна Бачева – прокурор в Районна прокуратура гр. Благоевград за допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на Съдебната власт. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Предложението се основава на резултати от извършена проверка от прокурори от отдел „Инспекторат“ във ВКП, образувана по сигнал на гражданин за недопустимо поведение на прокурор Бачева.

В хода на проверката е установено следното:

В края на 2013 г. прокурор Райна Бачева позвънила на служител в охранителна фирма в гр. Благоевград, представила му се като прокурор Бачева и му разпоредила да се яви при нея незабавно.

При явяването на охранителя от частната фирма в кабинета на прокурор Бачева в Районна прокуратура-Благоевград, тя поискала от него да ходатайства пред собственика на охранителната фирма и да бъде назначен на работа неин приятел. Охранителят отговорил, че решенията за назначенията на служителите зависят единствено от собствениците на охранителната фирма.

Този отговор предизвикал гнева на прокурор Бачева. Със заплашителен и нетърпящ възражения тон тя заявила: „Настоявам този човек да започне работа при вас. Ако трябва ще извикам и шефа ти. Нали знаеш какво работя ? По-добре е да си помагаме. Колелото се върти, сега аз те моля за услуга, но утре може ти да стигнеш до мен. Тогава ще си спомня, че ти, точно ти, не си ми свършил работа, затова по-добре да я свършиш тази работа. Имай предвид, че ние работим с вас, а не с вашите шефове. Не забравяй, че ти си на улицата, а не твоите шефове. По залите се срещаме с вас, а не с вашите шефове. Не забравяй, че всеки ваш случай първо минава през прокуратурата, за да стигне до съда. Нали знаеш, че от мен зависи дали ще се стигне до съда?“ След тази реакция, охранителят обещал, че ще ходатайства за назначаването на приятеля на прокурор Бачева и си тръгнал.

В продължение на две седмици след този разговор, прокурор Райна Бачева ежедневно по три пъти на ден му се обаждала на известния й мобилен номер, за да пита какво е направил по поставената му задача. Едновременно с това осъществила контакт и с управителя на охранителната фирма пред когото отново настояла приятелят й да бъде назначен на работа.

Приятелят на прокурор Бачева бил назначен в охранителната фирма, но около една година по-късно, след като Бачева и приятелят й се скарали, тя осъществила контакт със служител на охранителната фирма и този път поискала приятелят й да бъде уволнен. Думите й били: „Аз го назначих, аз ще го махна!“. Разговор с такова съдържание Бачева провела и със служител на фирмата, заемащ ръководна длъжност, когото също повикала в кабинета си в РП-Благоевград. На този служител прокурор Бачева категорично заявила, че трябва да намери начин и да уволни бившия й вече приятел на всяка цена, добавяйки: „Знаеш какво работя. Колелото се върти. Сега аз имам нужда от теб. Утре ти ще имаш нужда от мен. “

Опитът на прокурор Бачева да въздейства и на управителя на охранителната фирма със същото искане се оказал неуспешен. Той прекратил разговора, заявявайки, че това, което прокурор Бачева иска от него не може да стане и да престане да му звъни по телефона.

През пролетта на 2015 г. прокурор Райна Бачева отново се обадила на служител на охранителната фирма, на когото пък му казала, че вече е възстановила отношенията си с приятеля си и ,,Не искам оттук нататък да му се вреди по какъвто и да било начин“.

В своята съвкупност, изложените по-горе обективни факти сочат за неуместно и непристойно, неподходящо и недостойно поведение, което уронва не само личния авторитет на прокурор Райна Бачева, но съществено накърнява и престижа на съдебната власт.

Тези действия представляват дисциплинарно нарушение по смисъла на чл. 307, ал.3, т.3 и т.4 от Закона за съдебната власт, поради което главният прокурор сезира Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурор Райна Бачева от Районна прокуратура – Благоевград.

Главният прокурор ще поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание – дисциплинарно освобождаване от длъжност на прокурор Бачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право