Прокурорка от Свищов прилага европейски опит от Люксембург

Калинка Тодорова (крайната вдясно на първия ред) с колеги - магистрати от други държави членки, които бяха командировани в Съда на ЕС по същата програма като нея. Снимки личен архив

Калинка Тодорова от Свищов се завърна от 10-месечен стаж в „Олимп“ на съдебната система, както наричат съда на Европейския съюз в Люксембург. На такава практика български прокурор не е ходил в този храм на Темида поне от 7 години. Предимства за избора на бившата шефка на районната прокуратура в Свищов, която тя управлява два мандата, е било перфектното владеене на френски и нейната магистратура по европейско право в университета в Нанси. Първоначално Калинка Тодорова научила френски език чрез курсове към Стопанската академия в Свищов. След това била на 6-месечно обучение в Университета в Лион. За усъвършенстване на езиковите познания й помогнала и магистратурата по европейско право към Софийския университет и университета в Нанси през 2011 г.

„Тогава се наложи да държа 10 изпита и да пиша дипломна работа на френски език. Работният език в Люксембург също е френски и това бе задължително условие за кандидатстване. Документите на всички магистрати от България за този стаж са били пратени в съда и след това аз бях одобрена.

“За мен този стаж бе изключително престижен и научих страшно много неща ,а професионалните контакти със съдии от такъв ранг са сред най-ценното за един български магистрат“, сподели пред „Труд” прокурор Тодорова.

По време на пребиваването си в европейската Темида свищовската прокурорка делила един кабинет с хърватския съдия Синиша Родин след извършено вътрешно разпределение. Тя е категорична, че общуването с магистрати от такъв ранг й е донесло много и в личен план. Полезното за един прокурор е и фактът, че в Люксембург няма институция прокуратура, а близката длъжност е генерален адвокат - те са 8, а съдиите са 27 .

В първите месеци от стажа Калинка Тодорова е участвала в множество курсове, част от програмата за обучение на референдерите (б.а. - съдебните помощници). На тях били представени функциите и задачите на различните дирекции в съда, начините за работа с електронната база данни, правилата и спецификите за съставяне на съдебните актове и др. Особено полезен за нея е бил курсът по юридически френски, който е разработен, за да развие уменията за разбиране и изразяване - писмено и говоримо в правен контекст.

„През целия период участвах във вътрешните събрания на кабинета на съдия Родин. Те се провеждат веднъж седмично и на тях съдията обсъжда заедно с референдерите и стажанта новопостъпилите дела, внесени за разглеждане в общото събрание на съда. Моята задача за тези събрания беше да се запознавам с предварителните доклади по делата и да правя устна презентация на тези от тях, разпределени на първи и шести състав, в които участва съдия Родин. По този начин проучих предварителни доклада по над 300 дела и изготвих устни презентации по 109 от тях“, споделя прокурор Тодорова.

По време на стажа тя е присъствала на множество съдебни заседания. Най-интересни й били делата, свързани с пространството на свобода, сигурност и правосъдие и в частност политиките относно контрола по границите,убежището и имиграцията, съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси и полицейското сътрудничество. Посетила е и съдебните заседания по делата, образувани по преюдициални запитвания от български съдии, но от Великотърновския съдебен окръг не е имало нито едно .

„Бях обаче изненадана, че на заседанията по дела по български казуси нямаше наши представители. По някои от казусите липсваха дори писмени становища. Това беше доста смущаващо, както за мен, така и за съдиите, които разглеждаха тези дела. В същото време Румъния и Гърция винаги изпращаха свой юридически представител и това показваше, че страната е заинтересована от съдебното становище“, споделя наблюденията си Калинка Тодорова.

Тя уточнява, че въпросните дела се образуват по зададени от наши съдии въпроси пред Европейския съд. Това се случва, когато наш магистрат срещне затруднение по произнасянето на конкретно решение или намира, че в конкретния случай българското право е в противоречие с европейските правни норми, и прави запитване. Докато Тодорова е била в Люксембург, европейският съд е гледал десетина български дела. Те били свързани с обществени поръчки на НЗОК, за упражняване на родителски права на деца, чиито родители са в различни държави, за зачитане на времето на престоя в ареста на задържани лица при определяне на размера на ефективните наказания и др.

По време на стажа се е запознала и с българските съдии в трите юрисдикции - Александър Арабаджиев, Марияна Кънчева и Александър Корнезов. Била е и на учебно посещение в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Там е присъствала на открито съдебно заседание по дело, образувано по жалба на чешка гражданка по повод забраната в чешкото законодателство да се ражда в домашни условия.

„Щастлива съм, че имах възможност да работя и да натрупам опит в най-висшата съдебна институция в Европа. От такава позиция един юрист придобива ясен поглед върху съдебните системи на отделните европейски страни. Ние непрекъснато критикуваме родната съдебна система, но аз се убедих, че в други европейски държави има не по-малко сериозни проблеми, като в Португалия, Италия и дори в Белгия. Заради това се върнах с по-голямо национално самочувствие за съдебната ни система, както и за професионалното ниво на българските юристи“, доверява Калинка Тодорова.

След стажуването в Люксембург тя отново работи в Свищов и е зам.-ръководител на местната районна прокуратура. След продължителното й отсъствие системата за разпределение на дела за нея била занулена, а след връщането си на поста тя работи по различни казуси - кражби, притежание на наркотици, управление на МПС след употреба на алкохол и др.

„Непрекъснато контактувам с колегите в Люксембург. Обменяме професионална информация. Дори наскоро ми се обади колежка от отдел „Преводи“, за да обсъдим спецификата на българската съдебна система. По време на престоя си в чужбина непрекъснато поддържах връзка с прокурорите в Свищов“, разкрива Тодорова.

Тя има вече богат международен опит в областта на правото. Преди стажа в Люксембург е била на други по-кратки задгранични обучения. В столицата на Испания - Мадрид, е усвоявала международното сътрудничество, в Париж е усъвършенствала нормите за правата на задържаните и налагането на мерките за неотклонение, а в Брюксел е трупала знания за разследванията на престъпления от малолетни и непълнолетни.

В свободното си време прокурорката обича да пътешества, да изучава културата и историята на други страни и да запечатва с фотоапарат впечатленията си. Хобито й е приложна психология и още от ученическите си години чете литература за личностно самоусъвършенстване. Не крие, че техниките много й помагат при контактите с криминалния контингент. Чрез тях намира специален подход и при работата си с малолетни и непълнолетни.

„Не обичам обаче да готвя и за това разчитам на мъжете в семейството“, разкрива Тодорова.

Тя е горда майка – 25-годишният й син Даниел е завършил „Финанси“ в Холандия и в момента работи като финансов анализатор в европейската централа на мощна американска компания за онлайн търговия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи