Прокурор Ася Петрова: 81 язовира са в предаварийно състояние, в 205 има технически неизправности

81 от над 4000 язовира в страната са в предаварийно състояние. Това съобщи днес зам.-главният прокурор на ВАП Ася Петрова. В 205 има технически неизправности.

По думите й проверките на състоянието на водните басейни продължава. Тя открои няколко от най-опасните язовири у нас - яз. „Карбинци“ в община Димово, яз. „Манастирски дол“, язовир в община Криводол, този в община Троян, яз. „Вълчи дол“, яз. „Иваново“.

По повод разследването на инцидента с яз. "Иваново" в с. Бисер, при който загинаха 8 души, един от наблюдаващите прокурори Гергана Мутафова заяви, че вече има обвиняем.

"На 23 февруари бе привлечена като обвиняем Ирена Узунова, бивш областен управител на Хасково", заяви Мутафова. По думите й Узунова е трябвало да осъществи превантивни мерки за избягване на бедствието. Поради спор за собствеността на язовира между Министерство на отбраната и община Хасково отговорността за поддръжката му е била нейна. Размерът на имуществените щети след трагедията е 1 469 872 лв., а общият брой на пострадалите е над 300. Предвиденото наказание за такова престъпление е до 5 г. лишаване от свобода.

Дигата на яз. "Иваново" се скъса на 6 февруари 2012 г. и с. Бисер бе залято от хиляди кубически метра вода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България