Прокурор Гешев: Над 1500 културно-исторически ценности са иззети от къща в Симеоновград

Архив
Главният прокурор Иван Гешев

За 3 дни беше претърсена къща с парцел, намираща се в Симеоновград. Това каза на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев. „В множество тайници в цялата къща и в двора се намериха над 1500 консервирани различни предмети“, заяви той. „В бидон за зеле са намерени видимо метални предмети от сребро и злато. Намерен е и още един венец като този, който ви показахме преди“, посочи Иван Гешев.

„Обектите са били заровени в земята, на 60-70 сантиметра, в различни пластмасови съдове“, уточни той. „Целият парцел е насипан с пирони и с метални предмети с цел да се затрудни проверката с металотърсачи“, коментира зам.-главният прокурор. „Извършена е предварителна селекция на място от археолози. Не са изземани нещата, които те са преценили, че не са истински“, обясни Иван Гешев и допълни, че са иззети само предметите, които по първоначален анализ са културно-исторически ценности.

„Бизнесът с иманярството върви с бизнеса с измамите. Част от иманярите, освен истински културно-исторически ценности, продават и реплики, на лицата, на които могат да ги пробутат“, коментира Гешев. „Върху експертизата на намерените предмети работят над 40 археолози в НИМ“, уточни той. „Теоретично да приемем, че половината предмети са истински, това ще се окаже най-голямата операция в този сегмент в новата ни история“, заяви зам.-главният прокурор. „На 6 ноември ще има експозиция на спасеното от правоохранителните органи в последните 20 години. Подозирам, че след експертизата и на тези вещи, може да се окаже, че обемът им е повече от цялата експозиция“, каза още Иван Гешев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право