Прокълнато ли е "Златното момче"

Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi poses with his 'Golden Boy 2005' trophy awarded by Italian magazine 'Tuttosport' distinguishing the best under-21 player, 14 December 2005 in Barcelona. AFP PHOTO / STR / AFP PHOTO / STR

"Златното момче" - награда за най-добрия млад футболист в световния футбол. 13 години поред "Тутоспорт" определя кой се очаква да стане звездата на бъдещето. Всеки път в анкетата българският представител е вестник "Труд".

Кратката история показва, че "Златното момче" може да вземе пет пъти "Златната топка" - Лионел Меси. Може да се превърне в скандалджия, за когото всеки казва "вземи го ти" като Марио Балотели.

Актуалният кавалер на трофея е португалецът Ренато Санчес. Заслужи приза за шампионската титла с "Бенфика" и с националния отбор на Португалия на Евро 2016. "Байерн" го купи за 35 милиона евро, но Хищника засега само добре топли резервната скамейка.

Ето какво се случи с предшествениците на Ренато Санчек.

Рафаел ван дер Ваарт ("Аякс") - 2003 г.

До 2015-а той беше най-младият капитан в историята на холандския гранд. Въпреки че стигна до "Реал", Ван дер Ваарт така и не стана мегазвезда. Два пъти мина през "Хамбургер", носи екипа на "Тотнъм", "Бетис", а в момента е в датския "Мидтиланд".

Уейн Руни ("Манчестър Юнайтед") - 2004 г.

Успехите му са безспорни, въпреки че в момента е резерва на "Олд Трафорд". Руни спечели пет пъти Висшата лига, веднъж Шампионската лига. Освен това е голмайстор №1 на националния отбор и "Манчестър Юнайтед". През 2004 г. стана "Златно момче" пред Кристиано Роналдо.

Лионел Меси ("Барселона") - 2005 г.

При него спад никога не е имало. Спечели рекордните пет пъти "Златната топка", четири пъти е европейски шампион. Според мнозина Меси е най-добрият в цялата история на футбола.

Сеск Фабрегас ("Арсенал") - 2006 г.

Безспорно направи добра кариера. Превърна се в звезда с "Арсенал", където не спечели нищо. Трофеите му са с "Барселона", "Челси" и националния отбор. Въпреки това Фабрегас показа най-доброто под ръководството на Арсен Венгер.

Серхио Агуеро ("Атлетико") - 2007 г.

Още един нападател, който не бива да бъде поставян под съмнение. С неговия гол "Манчестър Сити" спечели титлата през 2012 г. Завинаги ще остане великан на английския футбол. Докато играеше в "Атлетико", можеше да премине, където си поиска.

Андерсон ("Манчестър Юнайтед") - 2008 г.

Тук вече малцина ще повярват, че бразилецът е бил "Златно момче". Въпреки че "Манчестър Юнайтед" брои 20 млн. паунда на "Порто", никога Андерсон не намери формата си. Сега играе в родината си - в "Интернасионал".

Алешандре Пато ("Милан") - 2009 г.

Тогава талантът му бе впечатляващ. Но формата му изведнъж спадна и Пато дори не попадна в състава на Бразилия за Мондиал 2010. Завърна се у дома, после изкара кошмарен престой в "Челси". Сега е във "Виляреал".

Марио Балотели ("Интер" и "Манчестър Сити") - 2010 г.

Възможно ли е един талант да падне толкова ниско? Светът бе в краката на гения на Супер Марио. Вместо да стане велик футболист, той вдигаше скандали в "Милан" и "Ливърпул". Сега опитва да възроди кариерата си в "Ница".

Марио Гьотце ("Борусия" Дортмунд) - 2011 г.

"Байерн" плати 37 млн. евро за най-добрия млад футболист на Германия. Гьотце стана национален герой с гола си във финала на Мондиал 2014 срещу Аржентина. Но в "Байерн" никога не стана титуляр. През лятото се завърна в "Борусия", където пак е резерва.

Иско ("Малага") - 2012 г.

Година след наградата "Реал" го купи като най-големия талант на Испания. В момента е твърда резерва на Тони Кроос, Каземиро и Лука Модрич. Силният сезон на Марко Асенсио явно ще го принуди да напусне.

Пол Погба ("Ювентус") - 2013 г.

Като тийнейджър напусна "Манчестър Юнайтед" без трансфер в посока "Юве", където се превърна в един от най-добрите халфове в света. Спечели титли и в четирите си сезона в Торино. Сега "Юнайтед" си откупи Погба срещу 110 млн. евро.

Рахийм Стърлинг ("Ливърпул") - 2014 г.

Разгневи "Анфийлд", след като поиска да премине в "Манчестър Сити" за 49 млн. лири. Започна трудно при "гражданите", игра слабо на Евро 2016. При Пеп Гуардиола е шансът му за прераждане.

Антони Марсиал ("Манчестър Юнайтед") - 2015 г.

Пристигна за огромните 59 млн. евро на "Олд Трафорд", въпреки че малцина го бяха чували. Първият сезон на Марсиал бе добър, но не отличен. Сега се говори, че Жозе Моуриньо иска да го изгони, защото не издържа на конкуренцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят