Пролетен конен празник провеждат в Южния парк

Събитието ще е под егидата на столичния кмет Йорданка Фандъкова

Най-добрите ездачи на България - деца и състезатели от елитни международни турнири ще участват в първото състезание по конен спорт, което ще се проведе в сърцето на София на 5 май, събота. Събитието, което ще се състои в Южния парк е подготвено като пролетен празник за столичани.

Гостите и жителите на града ще могат не само да проследят как най-добрите български състезатели по конен спорт преодоляват препятствията, но и да направят първи стъпки в битието си на ездачи. За най-малките любители на конете, на разположение ще бъдат няколко понита на които малчуганите безплатно да се разходят и да си направят снимки, както и да се запознаят с ездачите.

Турнирът ще се проведе под егидата на кмета Йорданка Фандъкова, която ще връчи приза Купа "София" на победителя. Медиен партньор на събитието е в. „Труд". Срещата с конете и техните ездачи започва от 11 ч, когато всички ще се подготвят за старта и ще приключи около 16 ч. Същинската състезателна програма стартира в 12 ч. и победителят ще бъде излъчен в 14,15 ч.

Градските конни турнири са с дълга история в столици като Париж, Лондон, Виена. Асовете на световния конен елит летят над високи препятствия и на фона на яхтите в Монако, на плажа в Маями бийч, както и на Таймс скуеър в Ню Йорк.

В родния празник най-младият състезател е държавен шампион в категория деца, а ветеранът по възраст е на 60 и е с 50-годишен ездови стаж.

Уникалното за конния спорт е, че в него няма деление нито по пол, нито по възраст и така едни и същи препятствия преодоляват момчета, момичета, дами и господа. Всеки ездач знае, че е нужна сърцатост и отдаденост, за да седи здраво в седлото и да се носи с възхитителната мощ на една конска сила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини