Пролетната сеитба в Търновско закъснява

 

Пролетната сеитба във великотърновска област закъснява с от две седмици до 20 дни. Основните фактори са меката зима и падналите късно през март снеговалежи. За земеделските производители от региона ситуацията е усложнена, защото освен, че са ангажирани със сеитбата на слънчоглед и царевица, усилено пръскат и торят есенниците.

Румен Тодоранов е един от големите производители на пшеница,ечемик, рапица и пролетни култури във Великотърновско. Той обработва над 11 000 декара земя в землищата на Горна Оряховица, Павликени и Велико Търново. Наясно е със ситуацията в цялата страна, тъй като е член на УС на

Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Регионалния фермерски съюз в Павликени. По думите му, възможно е на места да останат и незасети площи с пролетници.

„Зимата беше мека, в края на зимата паднаха едни снегове с по-големи валежи, което затрудни полетата, а на места подгизнаха от вода и това забави пролетните обработки и съответно – сеитбата“, сподели Тодоранов.

На този етап той все още не може да прогнозира дали това закъснение ще доведе до по-ниски добиви. „Но за пролетните култури факторите, които ни интересуват са температура и влага! А в момента и влага има достатъчно, и температура, но още сме много далече от финала на жътвата на тези култури за да дам точна оценка!", казва Тодоранов. Според него, посевите в помощите, които обработва, ще поникнат нормално. Миналата стопанска година е била добра за пшеницата, от която фермерът е изкарал по-висок добив, отколкото средния за региона - 500 кг/дка. Слънчогледовата реколта обаче била слаба, заради градушки - 150 кг/дка.

seitba1

Младият фермер Станимир Иванов обработва над 4000 декара в землищата на Килифарево, Велчево, Присово и Пчелище. При него също сеитбата на пролетници се забавя с около 20 дни.

"Всичко върви назад и преди 3-4 дни започнахме да подготвяме за слънчогледите, а пшениците пръскахме, торихме досега. Машините успяват, потъват тракторите, но времето накъсява и трябва да се обработва земята“, обясни фермерът.

Закъснялата сеитба на пролетници съвпадна и с агромероприятията, които се извършват с есенните култури и за фермерите това е натоварен период.

„В момента се извършват мероприятия по пръскане на есенниците- пшеница и ечемик и това ни утежни работата!“, признава Румен Тодоранов.

Докато валежите бавят сеитбата, за есенниците е нужна влага.

„Малко наводнени бяха, но сега поизсъхнаха, обаче пък изсъхна отгоре много слоят, стана една голяма кора. И сега трябва малко дъждец за тях!“, потвърждава и Станимир Тодоров. Той допълва, че след наторяването и пръскането, влагата се запазва под повърхностния слой, който пък изсъхва. В калните полета пък тракторите потъват и работят трудно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони