Пролетни ястия със спанак

Спанакът е едно от най-ценните зелени пролетни растения, богато на витамини и минерали, особено на магнезий и желязо. Е, оказа се, че съдържанието на желязо не е чак толкова голямо, колкото се твърдеше, но въпреки това спанакът е чудесна храна, която при това може да се консумира и в свеж вид, и замразена. Във фризера този зеленолистен зеленчук губи само 20% от съдържащия се в него витамин С. Най-популярната кулинарна комбинация е спанак с ориз, но той може да се съчетава също с боб и картофи, подходяща гарнитура е за всякакви меса, а също и за риба. За да се запазят витамините в него, е най-добре да се консумира суров - на салата, или леко задушен.

Спаначена супа

Необходими продукти:

1 голяма купа спанак, измит и нарязан

2 малки глави лук, ситно нарязан

1 с.л. червен пипер

1/2 ч.ч. ориз

кисело мляко

1 с.л. брашно

олио

сол

Начин на приготвяне:

Предварително загрявате вода. В голяма тенджера задушавате лука, след като започне да се пържи, добавяте брашното, разбърквате хубаво и добавяте червен пипер. Бъркате, докато се запържи, около 10 секунди, и доливате черпак вода, бъркате и отново доливате, и така докато се напълни половината тенджера. Добавяте спанака, разбърквате и оставяте да заври на силен огън. След като заври хубаво, добавяте ориза, разбърквате и намалявате на слаб огън. Оставяте да ври така 30-40 мин. При поднасяне гарнирате с кисело мляко.

Сьомга със спанак в бутер тесто

Необходими продукти:

800 г филе от сьомга

200 г спанак

350 г бутер тесто

1 глава лук

4 скилидки чесън

1 с.л. масло

черен пипер

сол

1 жълтък

Начин на приготвяне:

Лукът и чесънът се накълцват на ситно и се задушават до омекване в маслото. Накрая към тях се прибавя суровият спанак и се разбърква няколко пъти, докато смени цвета си. Получената плънка се овкусява със сол и черен пипер. Сьомгата също се овкусява със сол и черен пипер и се поставя върху разстланото бутер тесто. Върху нея се разпределя равномерно плънката. Тестото се затваря, за да обвие рибата и плънката от всички страни. Ястието се поставя в тавичка с незалепващо покритие. Ако остане тесто, то се нарязва на ивици и с него се украсява ястието отгоре. Намазва се с разбития жълтък и се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна. Разрязва се след като леко се охлади.

Пълнени печурки със спанак

Необходими продукти:

12 големи гъби печурки

1 с.л. лимонов сок

черен пипер, сол

1 глава лук

2 скилидки чесън

4 с.л. олио

2 домата

350 г спанак

50 г настърган кашкавал

4 с.л. бяло вино

4 с.л. месен бульон

Начин на приготвяне:

Изваждаме пънчетата на гъбите и ги нарязваме на ситно. Поливаме печурките с лимонов сок и ги поръсваме със сол и черен пипер отвътре. Задушаваме нарязания на ситно лук, счукания чесън и пънчетата в 1 лъжица олио. Нарязваме на ситно почистените от семките домати и ги разбъркваме с нарязания на ситно спанак, половината от настъргания кашкавал и лучената смес. Пълним с връх гъбите с плънката. Поръсваме с останалия кашкавал и ги нареждаме в тавичка. Поливаме ги с останалото олио, виното и бульона. Печем ги 15-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Руло със спанак

Необходими продукти:

600 г свинско месо от плешка

300 г спанак

200 г гъби

1 глава лук

1/4 пакетче масло

2 с.л. галета

4 яйца, сварени

1/2 ч.ч. бяло вино

3-4 с.л. мазнина

магданоз

копър

сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно зеленчуците. Задушете в маслото гъбите и лука, докато се изпари напълно водата. Прибавете спанака, магданоза, копъра, галетата, черния пипер и продължете да задушавате още 5 минути. Разрежете месото и го начукайте с чукче, за да се получи по-голяма пържола. Върху него сложете плънката, размесена с натрошените сварени яйца. Навийте на руло, сложете го върху алуминиево фолио, намажете с мазнина, полейте с виното и загънете фолиото. Печете в умерена фурна. Поднесете рулото нарязано на филии и с гарнитура от салата.

Агнешка плешка със спанак

Необходими продукти:

500 г агнешка плешка

60 мл олио

1/2 с.л. брашно

1 червена чушка

1 глава лук

500 г спанак

сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Сварявате измитото месо в малко подсолена вода до полуомекване. Изваждате и нарязвате на порции. Нарязвате почистения спанак на едро и го поставяте с месото в лука, който предварително сте запържили. Добавяте нарязаната чушка. Поръсвате с брашно, черен пипер, наливате малко от бульона, в който сте варили месото, и печете под похлупак в гореща фурна до омекване.

Киш със спанак

Необходими продукти:

4 ч.ч. листа от спанак

1/2 пакетче краве масло

3/4 ч.ч. пълнозърнесто брашно

1 ч.л. индийско орехче

1/2 ч.ч. течна готварска сметана

2 яйца

100 г краве сирене

сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

В голяма купа се слага брашното, добавят се солта и индийското орехче. Маслото се втрива с пръсти, докато се получат трохички. Бавно се сипва малко студена вода и се омесва плътно тесто. С полученото тесто се застилат дъното и стените на тавичка за пай. Фурната се включва на 200 градуса. За да се направи плънката, листата спанак се пускат в гореща вода за 2 минути. Изваждат се и се отцеждат. В тиган на среден огън се стопява 1 с.л. масло, добавят се листата спанак, солта и черният пипер. Разбъркват се добре. Сместа се отстранява от огъня. Вътре се натрошава сиренето. Кората за киша се поставя във фурната за 10 мин. За да не се надуе кишът, тестото се застила с хартия и се изсипва достатъчно сух боб, така че дъното на формичката да се покрие. След като кората се извади, а бобът и хартията се отстранят, е ред на плънката. Изсипва се сместа и се връща във фурната за още 10 мин. Кишът се изважда, изчаква се да се охлади и се разрязва на 6 равни триъгълника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме