"Пролетно надиграване" събира във Варна фолклорни ансамбли от цялата страна

На снимката: Носителят на награди от "Пирин фолк" и "Златен кестен" Ивайло Герасимов ще пее за фестивалната публика във Варна.

Малки и големи танцьори от цялата страна ще се състезават в тазгодишното издание на Национален фестивал "Пролетно надиграване" във Варна. На 29 февруари и 1 март при вход свободен в Grand Mall публиката ще се наслади на изпълненията на солисти и ансамбли от Шумен, Добрич, Силистра, Бургас, Русе, Пловдив, Велико Търново. Ще има и групи от Суворово, Карнобат, Велики Преслав, Поморие, Белослав, Аврен, Девня и др. Те ще представят своите фолклорни райони с характерните за тях традиции.

Патрон на фестивала е кметът на район "Младост" Христо Христов, а организатори са Grand Mall и музикална телевизия "Сънрайз Маринов". Участниците ще оценява тричленно академично жури - проф. Лозанка Пейчева, д-р Данислав Кехайов – главен художествен ръководител на Ансамбъл "Пирин", и Юлиян Станев - художествен ръководител на Ансамбъл "Варна". За публиката ще има и занимателни игри, подготвени от водещия доц. д-р Венцислав Димов. Победителите в различните категории ще бъдат отличени със статуетки, плакети и парични премии, като общият награден фонд е 5700 лв., съобщиха организаторите.

Освен танцовата надпревара в двата фестивални дни ще има и рецитали на популярни изпълнители. На сцената ще се изявят Венцислав Пенев, носителят на награди от "Пирин фолк" и "Златен кестен" Ивайло Герасимов и авторът на песни Свилен Тодорински. Специален гост във Варна ще бъде беларуската певица Олга Нацковиц-Мишел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България