Пролетта идва със захлаждане и сняг

Снимка: Архив

Новата седмица започва с необичайно ниски температури

През следващата седмица предстои чувствително захлаждане. Ще посрещнем астрономическата пролет, която настъпва на 20 март, със студено време и валежи от сняг.

“През почивните дни ще превалява дъжд. В началото на следващата седмица, включително вторник и сряда се очаква чувствително понижение на температурите и превалявания от сняг в планините и по високите полета над 800 метра”, заяви пред “Труд” синоптикът от ТВ- МЕТ Петър Янков.

Той обясни, че валежите от сняг няма да са значителни и не се очаква натрупване на снежна покривка, но температурите ще са по-ниски от обичайните за този период от годината.

Минималните температури на много места ще са -7, 8 градуса.

“Градусите обаче бързо ще се повишават, защото слънцето през деня вече топли много повече. В четвъртък и петък минималните температури ще са от -3 до 2 градуса, а максималните са между 7 и 10 градуса, с повече слънчеви часове следобед.

Истинската пролет ще настъпи след 24-25 март, тогава валежите ще спрат и средните температури ще бъдат в нормите за края на месец март – между 9 и 14 градуса.

Синоптикът предупреди, че заради валежите от дъжд и затоплянето условията в планините не са особено подходящи за любителите на зимните спортове и туристите.

“Снегът е мек, а и през уикенда доста ще вали в планините. Все пак за тези, които са решили да карат ски или да правят походи по-подходящия от двата почивни дни е събота”, каза още синоптикът Петър Янков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето