Промените в Закона за горите отложени от правната комисия в НС

Депутатите извадиха точката от дневния ред с аргумента, че корекциите трябва да се гласуват първо в Комисията по земеделието и храните

Парламентарната комисия по правни въпроси отказа да разгледа промените в Закона за горите, предложени от ГЕРБ и „Обединените патриоти“. Депутатите извадиха точката от дневния си ред с аргумента, че корекциите в нормативния акт първо трябва да бъдат разгледани от колегите им в Комисия по земеделие и храни, която в случая е водеща.

Поправките са от ключово значение за развитието на зимния туризъм в България. Срещу тях вече се обявиха „зелените“, които от години спират всякакви инвестиционни намерения в планините. Източници на „Труд“ обясниха, че някои от депутатите в правната комисия са се поддали отново на натиска на „еколозите“ и затова точката е била оттеглена.

Измененията в Закона за горите позволяват модернизирането на ски зоните, които се намират в горските територии и Природните паркове. Те не касаят дестинациите в Националните паркове „Пирин“, „Рила“ и „Централен Балкан“, които са под опеката на МОСВ и се управляват по друга нормативна уредба.

Без поправките, например, Витоша ще продължи да тъне в разруха, останалите дестинации в планините няма да могат да се модернизират и България отново ще остане без почти никакъв зимен туризъм. Любителите на ски спорта пак ще ходят само в Банско, Пампорово и Боровец, а тези, които имат финансова възможност, ще прекарват зад граница зимните си ваканции.

В този капан държавата е вкарана през 2012 година от „зелените“, като под техния натиск са приети рестриктивни корекции в Закона за горите. Текстовете на „еколозите“ фактически забраняват каквато и да е модернизация на лифтове и ски писти. Вместо улеснение за инвеститорите преди 6 години тогавашният парламент залага сложни и скъпи административни процедури за всеки, който иска да инвестира в зимен туризъм.

Например сегашният собственик на съоръженията на „Витоша“ няма как да ги модернизира, защото само за начало трябва да даде 40 милиона лева, за да промени статута на земята от горска в урбанизирана, без да се променя собствеността й. Това е едно от условията, за да могат да се подменят фундаментите на сега съществуващите лифтове и трасират ски пистите. Дори и да се направи смяната на статута, терените ще останат държавни, което е икономически абсурд. Според експерти, в целия свят няма да се намери инвеститор, който да вложи парите си у нас, докато рестрикциите на „зелените“ действат в Закона за горите.

Какво трябваше да разгледат народните представители

Общо три са ключовите промени в нормативния акт. Първата корекция е в чл. 54, алинея 1, точка 6. В момента тя гласи следното: ал 1. Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на: т. 6. станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация - за срок до 20 години;

След промените точка 6 ще изглежда така: ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващите такива.

Втората промяна засяга чл. 73, алинея 1, точки 6 и 7, както и алинея 6. Сега текстът е на ал. 1 е: Промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии се допуска за: т. 6 изграждане на стълбове за лифтове и влекове, както и на основи на съоръжения от ветрогенераторни и фотоволтаични паркове, т. 7 изграждане на ски писти.

С промените точка 6 в алинея 1 се променя така: основи на съоръжения от ветрогенераторни и фотоволтаични паркове (тоест стълбове за лифтове и влекове отпада – б.а.). Точка 7 се отменя, както и алинея 6.

Третата корекция е, че в преходните и заключителни разпоредби се отменя алинея 3 от параграф 79. Тя е пряко свързана с алинеяа 6 от член 73 на Закона за горите. Тъй като ал. 6 отпада, вече няма нужда и от ал. 3 в преходните и заключителните разпоредби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България